Za pamćenje

Novogodišnja torta: Najbogatiji desert koji će obeležiti proslavu! (RECEPT)

Na novogodišnjoj trpezi se ne štedi. Bogata torta ostaviće sve bez daha
Recepti
13:16h Autor:
Novogodišnja torta: Najbogatiji desert koji će obeležiti proslavu! (RECEPT)
Foto: Thinkstock

Sastojci za koru x 3: 5 belanaca; 10 ravnih kašika sećera; 6 punih kašika mlevenih oraha; 2 kašike prezli; 2 kašike brasna; 1/2 pak prasak za pecivo.

Treća kora: iste sastojke samo umesto mlevene orahe stavljamo seckane lešnike, prethodno pecene.

Preliv za kore: 200gr putera; 200gr bela čokolade.

Fil: 15 zumanaceta; 200 gr šećera u prahu; 3 pak. vanilin šećer; 2 kašike čokoladnog mleka; 150 gr čokolade za kuvanje; 370 gr putera (može i margarin); 200gr mlevenih oraha; 3 šlag pene; 350ml mleka za šlag.

Dve kore spremamo na isti način: Umutimo belance, dodamo sećer i mutimo dok se sećer rastopi. U posudu pomešamo: mlevene orahe, prezla, brasno i prašak za pecivo.

Suve sastojke dodamo u umućena belanca, promešamo i izručimo u pleh obložen pek-papirom. Pečemo na 180c oko 15 min.

Drugu koru pečemo na isti način.

Treću koru spremamo na isti način samo umesto mlevene orahe stavimo seckane lešnike (prethodno pečene).

Preliv za kore: na vrlo tihoj vatri otopimo puter i belu čokoladu, sklonimo sa vatre i mešamo kašikom dok se ne sjedine i malo prohlade. Tri kore stavimo na radnu površinu i svaku premažemo ovim prelivom-pazimo da imamo istu količinu preliva za sve kore. Ostavimo dok se preliv ne učvrsti po površini kore (5-10min).

Fil: Umutimo žumanca sa šećerom u prahu i kuvamo na pari,dodamo vanilin šećer, čokoladno mleko, izlomljenu čokoladu i sklonimo posudu sa vatre. Mešamo da se sve sjedini. Ostavimo krem da se hladi a za to vreme umutimo puter pa sjedinimo sa ohlađenim kremom.

Na kraju dodamo mlevene orahe.

Na tacnu slazemo kore: Kora sa mlevenim orasima, nanosimo 1/3 fila, preko fila stavljamo koru sa lešnicima, fil, kora sa orasima i celu tortu premažemo filom.

Za dekoraciju stavljate šlag penu: 3 šlag pene umućene sa 350ml hladnog mleka. Isto možete koristiti bilo koju dekoraciju, nećete da pogrešite.

Poslužite uz kafu i kao glavni desert na novogodišnjoj proslavi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs