Ukusna ledena poslastica

Sipala je mleko u kesu i napravila sladoled! Kako? Oduševiće vas! (VIDEO)

Pravljenje sladoleda nikada nije bilo brže i zabavnije
Recepti
16:52h Autor:
Foto: Profimedia

Ukoliko su vam se najavili gosti koje niste planirali, ili jednostavno želite da za što kraće vreme napravite ukusnu ledenu poslasticu za vrele dane, donosimo vam brz i jednostavni recept za sladoled, kakav do sada niste jeli!

 

Potrebno vam je: pola šolje mleka, pola šolje slatke pavlake, 3 kašike šećera, pola kašičice ekstrakta vanile (ili nekog drugog, po ukusu), so, mrvice za ukrašavanje (ukoliko želite), velika i manja plastična kesa sa zatvaračem

 

Priprema:

u odgovarajuću posudu sipajte mleko i slatku pavlaku. Dodajte šećer i ekstrakt vanile (ili neki drugi ekstrakt). Sada polako sipajte sadržaj činije u manju plastičnu kesu. Obavezno dobro zatvorite kesu i izbacite sav mogući vazduh iz nje.

 

Veliku plastičnu kesu napunite sa 4 šolje leda (to bi trebalo da napuni polovinu kese). U led dodajte pozamašnu količinu soli (za najbrže zamrzavanje dodajte oko 8 kašika soli).

 

Možda će vas zbuniti šta će nam tu so? Da bi se sladoled zaledio, mora da oslobodi toplotu, koja predstavlja energiju. Za to je potreban posoljen led. Kada dodate so ledu, snižavate tačku smrzavanja, tako da više energije mora da se upije spolja da bi se led otopio. Na ovaj način, sladoled će najbrže da se zaledi.

 

Zatim manju plastičnu kesi stavite u veću i tu kreće zabavni deo! Preporučuje se da stavite zimske rukavice za sledeći "ledeni" korak, jer će biti veoma hladno. Dobro protresite kesu 5 do 10 minuta i ne zaboravite da nakon toga isperete manju kesu pod mlazom hladne vode, da so ne bi došla u dodir sa sladoledom.

 

Na kraju kašikom vadite zaleđeni sladoled iz kese i po želji dekorišite mrvicama za ukrašavanje ili nečim drugim. Ova količina sastojaka je dovoljna za dve činije ledene poslastice.

 

Za detaljnija uputstva pogledajte snimak:

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs