RECEPT

KAKO DA KROFNE NE UPIJU ULJE I NE BUDU MASNE? 3 cake iskusnih domaćica uz koje će biti mekše i vazdušastije

Imamo trik uz koji vaše krofne neće upiti ulje, te neće biti masne!

Recepti
Autor:
KAKO DA KROFNE NE UPIJU ULJE I NE BUDU MASNE? 3 cake iskusnih domaćica uz koje će biti mekše i vazdušastije
Kako da krofne ne budu masne?, Foto: Shutterstock

Krofne - omiljena poslastica svih generacija. Jedni vole krofne sa džemom, drugi sa kremom, a mi vam donosimo trikove kako da vaše krofne ne upiju masnoće.

Ključna stvar krije se u 3 koraka!

Iako u krofne dodajete kvasac, treba da dodate i pola kesice praška za pecivo - važno je dodati jer će on sprečiti nastajanje rupica u krofnama.

Kašičica rakije dodata u smesu sprečiće upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja.

Prilikom stavljanja krofni na prženje pazite da ne preterate s količinom komada, zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upiće više masnoće.

Kako bi vam krofne uspele, važno je da su svi sastojci topli, tako brašno pre nego što ga umesite zagrejte u pećnici oko tri minuta na temperaturi od 20 °C.

Sastojci:

1 kg glatkog brašna

2 cela jajeta i 2 žumanceta

1/2 šolje šećera

1 kašičica soli (puna do ivica)

2 vanilin šećera

½ kesice praška za pecivo

malo rendane korice limuna

1 kašičica rakije

1 dl ulja

5 dl mleka

1 kocka svežeg kvasca

krofne
foto: Shutterstock

Priprema:

U posudi zagrejte 1 dl mleka (ne sme da bude prevruće), dodajte jednu kašičicu šećera i jednu kašičicu brašna, promešajte i dodajte sveži kvasac. Ostavite da se diže.

Jaja mutite sa šećerom i kašičicom soli dok ne dobijete penastu smesu, potom je dodajte u toplo brašno pomešano s praškom za pecivo. Dodajte potom toplo ulje, kašiku rakije, izmešajte i dodajte kvasac i na kraju toplo mleko (preostala 4 dl koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dl za smesu kvasca).

Dobijenu smesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm. Okruglim kalupom izrezujte oblike i kada ste iskoristili celu smesu, ostavite da se dobijeni oblici uzdignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.

Lonac napunite uljem i zagrejte (ulje treba da bude vrelo, nikako pregrejano, na takvo će vas upozoriti stvaranje mehurića). Krofne sada stavljajte u zagrejano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta nagore. Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 20-ak sekundi uklonite poklopac i okrenite krofnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj način po sredini krofne nastaje bela crta baš poput originalnog izgleda). Špric za krem napunite pekmezom i punite krofne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse, piše 24sedam.rs.

Krofne
foto: Shutterstock

A u nastavku pogledajte recept za ukusni desert od samo 3 sastojka:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs