KREMASTA ŠERPA TORTA OD ČOKOLADE: Starinski klasik u koji idu samo 2 jaja, veoma je IZDAŠNA I UKUSNA

Donosimo vam recept za najkremastiju i najizdašniju čokoladnu, šerpa tortu koja će vas oboriti s nogu.

Recepti
Autor:
KREMASTA ŠERPA TORTA OD ČOKOLADE: Starinski klasik u koji idu samo 2 jaja, veoma je IZDAŠNA I UKUSNA
Recept za najkremastiju šerpa tortu, Foto: Shutterstock

Šerpa torta u mnogim delovima Srbije poznata je kao torta koja se pravi od samo dva jaja, jer je toliko potrebno za pripremu izdašnog patišpanja. Veoma jednostavno se priprema, a starije domaćice pravile su je kada nemaju mnogo vremena, a žele da gostima prirede fantastičan ukus.

Sastojci:

FIL

  • 1 l mleka
  • 15 kašika šećera
  • 250 g margarina
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 200 g mlevenih oraha

GLAZURA

  • 100 g čoolade za kuvanje
  • 2-3 kašike ulja
  • 1 kašika kisele pavlake

Priprema:

Umutiti jaja dobro sa šećerom. Dodati mleko, ulje, brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakao. Mutiti dok se ne dobije ujednačena masa. Izliti u podmazanu i brašnom posutom šerpu (moja je prečnika 22 cm a visine 20 cm). Znači šerpa mora biti dublja. Peći na 220 stepeni oko 25 minuta sto sve zavisi od rerne. Ispeći dve kore i ostaviti ih da se ohlade.

Fil: Staviti mleko sa šećerom da se kuva 15 minuta. Dodati margarin, čokoladu i mlevene orahe i kuvati još nekih 15-20-tak minuta da masa postane malo gusca nego za palačinke. Ostaviti desetak minuta da se fil prohladi.

Oprati šerpu u kojoj su se kore pekle. Staviti gornji deo kore u šerpu tako da bude pečeni deo okrenut ka dnu šerpe. Fil otprilike podeliti na tri dela. Uzeti kutlaču i sipati preko prve kore lagano. Dodati drugi deo kore i opet preko sipati deo fila lagano pritiskajući i treći deo kore opet preliti trećim delom fila. Četvrtu koru staviti preko tako da sada bude donji deo pečene kore na dnu. Lagano pritiskati prstima da se fil lepo raspodeli. Ostaviti u frizideru 4-5 sati da se fil stegne a moze se ostaviti preko noći u frizideru. Nozem lagano odvojiti tortu od stranica šerpe i prevrnuti je na tacnu.

Istopiti čokoladu sa uljem zatim dodati pavlaku i dobro izmešati. Preliti preko torte. Ukrasiti po zelji.

Izvor: Coolinarika

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs