Bakalar je jedna od omiljenih riba Mediterana, bogat je izvor kompletnih proteina, mnogih makro i mikroelemenata.
Obezbeđuje dobre količine omega 3 i omega 6 masnih kiselina, kao i vitamine B12, B6, B3, E i C. Bakalar je takođe bogat vitaminom A, obezbeđujući 90 odsto dnevnog preporučenog unosa ovog vitamina. Ova riba u tragovima sadrži i minerale kao što su fosfor, kalijum i selen, piše Bašta Balkana.
Budući da je veoma zdrava, ne bi bilo zgoreg da što češće bude deo trpeze, a mi vam donosimo recept.
Sastojci:
- 600 g fileta bakalara
- oko 600 g krompira
- 1 dl maslinovog ulja
- 2 dl belog vina
- 1 mešavine začina
- ⅓ kašike soli
- 2-3 grančice ruzmarina
- 1 glavica belog luka
Priprema:
Odmrznute filete bakalara iseći na manje komade širine oko 5 cm. Očistiti krompir, a zatim ga oprati i iseći na kolutove. U teglicu sa poklopcem sipati ulje, vino, začine, so, pa sve dobro promućkati.
Na dno vatrostalne posude staviti grančice ruzmarina, glavicu belog luka prerezanu na pola, pa preko toga poređati krompir, a zatim filete bakalara. Sve preliti pripremljenom emulzijom od ulja, poklopiti i staviti da se peče na 220 stepeni, oko sat vremena. Pred kraj pečenja poklopiti posudu.
Umak:
Za umak, u prikladnu posudu izlijte sokove od pečenja, dodajte očišćeni pečeni beli luk, pa sve ispasirajte.
Pečene filete bakalara poslužite uz krumpir, umak od luka i krišku limuna.