ZA OVU RIBU KAŽU DA JE NAJZDRAVIJA: Jedna porcija nedeljno zaštitiće vaše srce, sniziti holesterol i popraviti memoriju

Pažljivo birajte koju ribu jedete i način na koji je spremljena, jer nisu sve ribe zdrave za nas

Fitnes & Nutricija
09:23h Autor:
ZA OVU RIBU KAŽU DA JE NAJZDRAVIJA: Jedna porcija nedeljno zaštitiće vaše srce, sniziti holesterol i popraviti memoriju
najzdravija riba na svetu, Foto: Profimedia

Svako od nas je do sada naučio da je riba puna omega 3 masnih kiselina, te da je zbog toga veoma zdrava. Neophodno je da ribu jedemo barem dva puta nedeljno, napominju nutricionisti.

Ali kada birate koju ribu ćete jesti, pažljivo birajte - jer nisu sve ribe zdrave!

Donosimo vam spisak 9 najzdravijih riba na svetu:

1. Atlantski losos: Kažu da omega 3 masne kiseline koje se nalaze u crvenom mesu ove ribe mogu da utiču na biološki sat čoveka, što znači da može da uspori naše starenje.

2. Zubatica: Ova plava riba se smatra izuzetno korisnom za čoveka jer sadrži obilje fosfora, kalijuma, kalcijuma, natrijuma i gvožđa.

3. Atlantska haringa: Ova riba se smatra masnijom ribom, ali omega 3 masne kiseline koje sadrži, od velike su koristi za kardiovaskularni sistem čoveka.

Riba, Hrana
foto: Shutterstock

4. Jezerska zlatovčica je riba koja živi u slatkim vodama. Njeno meso je masno skoro kao meso lososa, ali se ne suši kada se termički obradi.

5. Girice - Inćuni ili sardele, su vrsta ribe koja ima toliko proteina da može da parira bilo kojem mesu. S druge strane njene kalorijske vrednosti su male. Bogata je vitaminima i mineralima koji su potrebni čoveku da bi normalno funkcionisao.

6. Skuša - ova riba je savršena za svaku dijetu jer sadrži malo kalorija a monogo vitamina i minerala neophodnih za ljudski organizam.

7. Pastrmka - Ako samo jednom nedeljno budete jeli pastrmku možete sniziti holesterol, ojačati krvne sudove i nerve i izbeći probleme sa pamćenjem u starosti.

8. Sardina - Ova mala riba se dobro apsorbuje u ljudskom organizmu i odličan je izvor proteina. Sardina sadrži čitav kompleks vitamina (A, B12, B6, D) iriblje ulje, koje snižava holesterol.

9. Tuna - ova riba je puna omega 3 i omega 6 masnih kiselina što je svrstava u jednu od najkorisnijih riba.

Nikad ne štedite na kvalitetu ribe. Ako hoćete da obradujete sebe i svoju porodicu ribljim obrokom, izaberite pametno, jer nije svaka riba zdrava. Postoje one koje se masovno proizvode i pune su otrovne žive.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs