UVRSTITE JE U ISHRANU

OVA RIBA JE UBEDLJIVO NAJZDRAVIJA, TVRDE NUTRICIONISTI: Samo jednom porcijom uneli ste neverovatnu količinu vitamina!

Nutricionisti tvrde da je ova riba znatno zdravija od ostalih

Fitnes & Nutricija
20:05h Autor:
OVA RIBA JE UBEDLJIVO NAJZDRAVIJA, TVRDE NUTRICIONISTI: Samo jednom porcijom uneli ste neverovatnu količinu vitamina!
Foto: Shutterstock

Riba ne samo da je puna proteina i ima malo zasićenih masti, već je i bogata omega-3 masnim kiselinama, koje su veoma korisne za oragnizam.

Mr ph Jasmina Timić, sa Farmaceutskog fakultet u Beogradu je u jednom intervjuu istakla koje su to najzdravije vrste riba. Na ubedljivom prvom mestu nalazi se losos, a dalje slede sardine, inćuni, som, bakalar, pastrmka i oslić.

Sa ovim tvrdnjama slaže se i Bečki profesor Hademar Bankhofer. Osim toga, o zdrvstvenim pogodnostima koje ima redovno konzumiranje lososa svedoče i brojna istraživanja.

Evo kako redovna konzumacija lososa utice na naš organizam:

Meso lososa obiluje proteinima i aminokiselinama. Takođe sadrži komponente koje su od velikog značaja za zdravlje zglobova, te pravilno funkcionisanje digestivnog trakta i regulaciju insulina. Obiluje važnim vitaminima i mineralima i drugim korisnim materijama.

Bogat proteinima

Losos je visokoproteinska hrana, a uopšte nema ugljenih hidrata. U svetu nutricionizma upravo ceni zbog svog visokoproteinskog mesa i kvaliteta proteina. Protein predstavlja gradivni materijal za sva naša tkiva i esencijalan je za mišiće.

Kada pogledamo nutritivni sastav lososa, vidimo da na samo 100 gr spremljenog (grilovanog, na primer) lososa dolazi čak 22 gr proteina, što je skoro polovina preporučenog dnevnog unosa.

Takođe bogat je dobrim omega 3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima.

ROTKVICE SU NEVEROVATNO KORISNE ZA NAŠE ZDRAVLJE: Evo šta će se desiti ako pojedete samo jednu porciju dnevno!

Losos
foto: Shutterstock

Vitamini i minerali u lososu

Osim što je odličan izvor visokokvalitetnih proteina, losos sadrži prilično korisne količine drugih važnih elemenata, kao što su vitamini B grupe, te minerali poput selena, fosfora i kalijuma. Osim toga predstavlja i solidan izvor gvožđa, cinka, magnezijuma i vitamina C i E.

Količine vitamina B kompleksa su impresivne. Vitamini B grupe igraju izuzetno značajnu ulogu u većini hemijskih reakcija u našem organizmu i učestvuju u metaboličkim procesima. Dovoljan unos B vitamina obezbeđuje kvalitetan san, izdržljivost, dovoljno energije, koncentraciju i, iznad svega, čuvaju naše srce i krvne sudove.

EVO ŠTA ĆE SE DESITI AKO SVAKOG DANA POJEDETE PO JEDAN KRASTAVAC: Neverovatno!

Losos
foto: Profimedia

Zdravstvene prednosti lososa

Losos je dobar za celokupno zdravlje, hranljivo i ukusno lososovo meso čuva zdravlje i neguje organizam. Konzumacija mesa lososa je dobra za:

  • Nervni sistem i mozak
  • Srce i krvne sudove
  • Mišiće i koštanozglobni sistem
  • Zdrave oči, kožu i kosu
  • Dobar san i zdrav metabolizam
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs