RIZNICA VITAMINA I MINERALA

ROTKVICE SU NEVEROVATNO KORISNE ZA NAŠE ZDRAVLJE: Evo šta će se desiti ako pojedete samo jednu porciju dnevno!

Bilo sveže ili začinjene u salati, rotkvice su prave vitaminske bombe

Fitnes & Nutricija
17:28h Autor:
ROTKVICE SU NEVEROVATNO KORISNE ZA NAŠE ZDRAVLJE: Evo šta će se desiti ako pojedete samo jednu porciju dnevno!
Foto: Shutterstock

Ovo povrće je prvo gajeno u Kini, ali su pronašle svoj put do drugih delova sveta. Jedna su od najstarijih kultivisanih biljaka u svetu, a njihov širok spektar benefita prepoznat je najranije u Egiptu i Grčkoj. Rotkvice su čak i slavljene - u Grčkoj su pravljene replike ploda od zlata, dok su Egipćani oslikavali grobnice oblikom ove biljke, jer su je smatrali čudotvornom.

Rotkvice su izuzetno bogate vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, a sadrže vrlo malo kalorija, zbog čega su odlična namirnica za prolećno čišćenje organizma.

Svi ovi vitamini i minerali su odlični za kožna oboljenja, a mogu i da poboljšaju i funkcionisanje jetre i žučne kese.

Evo kako deluju na organizam ukoliko se jedu redovno:

1. Neguju kožu

Zbog velike količine vitamina C, fosfora, cinka, vitamina B i antioksidanasa, odlične su za zdrav i blistav izgled kože. U najvećoj meri doprinose hidriranju kože, zbog velikog udela vode koji se nalazi u rotkvicama. Osim toga, pomažu u obnavljanju suve i uspucale kože.

2. Jačaju imunitet

Rotkvice imaju mnogo benefita, ali uticaj na imuni sistem jedan je od najvažnijih. Unošenjem pola šolje rotkvica dnevno, u salati ili kroz užinu, unećete 15% preporučene dnevne doze vitamina C.

Imaju moć da regenerišu čak i bela krvna zrnca, što je ključno u borbi sa svakom bolešću.

Rotkvice, Rotkvica
foto: Shutterstock

3. Pomažu u regulisanju kilaže

Zbog velikog sadržaja vitamina C, unos rotkvice pomaže u pretvaraju sala u energiju i tako pomaže u održavanju i vitke linije.

4. Pogoduju zdravlju bubrega

Zbog diuretičkih svojstava pogoduju bubrezima. One efikasno izbacuju nakupljene toksine, a zbog dezinfekcionih svojstava pomažu u sprečavanju upale bubrega, kao i stavranja kamena.

5. Obezbeđueju bolji rad digestivnog trakta

Zbog visokog udela vlakana, pravi su saveznik digestivnih organa. One pomažu kod lošeg varenja, a dobre su i kod problema zatvora i lenjih creva. One imaju I tu moć da obnove narušenu crevnu floru, usled raznih dijeta i nepravilne ishrane.

6. Mogu da ublaže urinarne infekcije

Kao što smo rekli, odličan su diuretik, te pospešuju i lučvanje tečnosti, što je od izuzetne važnosti kod urinarnih infekcija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs