U nekim jezicima ova salata poznata kao "ruska" ( srpskom, italijanskom, francuskom, španskom, makedonskom, bugarskom...), a u nekim jezicima kao Olivije salata ( ruskom, ukrajinskom, nemačkom, engleskom…).
Ova salata je doživela nekoliko izmena, a originalni recept se drastično razlikuje od onog koji mi danas znamo.
Salata Olivije nazvana je po njenom osnivaču Lusijenu Olivijeu koji je držao restoran "Ermitaž" koji je bio jedan od najboljih u to vreme. Ovom slatom je poslužio svoje goste, a ona je ubrzo postala zaštitni znak ovog restorana.
Sam recept je dugo čuvan kao stroga tajna, a prvi put je objavljen 31. marta 1894. godine u časopisu "Naša hrana."
Sastojci originalne ruske salate:
- Kuvani krompir
- Šargarepa
- Kačkavalj
- Krupni kikiriki
- Zeleni grašak
- Jaja
- Koren celera
- Crni luk
- Kuvana piletina
- Tikvice – posoljene, pobiberene i premazane senfom
- Majonez
Od tada, recept za pripremu ruske salate se mnogo promenio, skupi sastojci su zamenjeni pristupačnijim. Sada standardna ruska salata sadrži: kuvani krompir, kuvanu šargarepu, šunku, jaja, kisele krastavce, grašak i majonez.
Otkrijte zanimljivu kombinaciju pohovanih palačinki i ruske salate:
Bonus video: