Smuđ spada u jednu od najukusnijih riba, a priprema u rerni je jedan od najedostavnijih i najbržih, a opet najboljih recepata. Osim toga, nije vam potrebno mnogo ulja, a samo uz malo soli i začina možete imati savršen obrok, baš kao što je to ovaj recept za smuđa iz rerne.
Količinu namirnica možete prilagoditi broju osoba i njihovom apetitu, ali po osobi i po standardnom obroku, treba 200-250 g sveže očišćeneribe, a najbolji prilog uz nje krompir salata.
Sastojci:
- 2 smuđa
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica morske soli
- 1 limun
- 1 veza peršuna
- malo bibera
- maslinovo ulje
Priprema:
Očišćenu ribu posolite, pobiberite, premažite uljem. U tepsiju staviti papir za pečenje, staviti ribu, napunite ribu sa 1 kriškom limuna, presečenog na pola, 1 čenom belog luka, malo peršuna. Prelite ribu sa malo maslinovog ulja, a možete dodati i druge začine po ukusu. Rernu upalite na 250C, sačekajte da se zagreje, stavite ribu i pecite oko 15-20 minuta. Ako pečete veće komade ribe, ovo vreme možete produžiti. Smuđ treba da se peče kratko na visokoj temperaturi, da se uhvati korica ali da meso u sredini ostane sočno.