STARI RECEPT ZA VANILICE: Hrskavo testo koje se topi u ustima - mogu da se jedu i 2 nedelje nakon pripreme

Umesto novogodišnjih medenjaka pravi tradicionalisti prave vanilice po starom receptu - kolač koji može da se jede i nedeljama nakon pripreme

Recepti
16:47h Autor:
STARI RECEPT ZA VANILICE: Hrskavo testo koje se topi u ustima - mogu da se jedu i 2 nedelje nakon pripreme
Kako se prave vanilice?, Foto: Shutterstock

Vanilice se najbolje "slažu" uz domaću kafu i odabrano društvo. Mi vam donosimo stari recept koji uspeva baš svima:

Sastojci:

  • 250 grama masti ili maslaca;
  • 500 grama brašna;
  • 4 jajeta;
  • 100 grama mlevenih oraha;
  • limun;
  • malo džema od kajsija;
  • 250 grama šećera;
  • prah šećer.
    vanilice
    foto: Profimedia

Način pripreme: Penasto umutiti mast ili maslac, dodati jedno žumance i jedno celo jaje, šećer i sok od celog limuna. Sipati brašno i zamesiti testo, pa razvući koru debljine 5 milimetara.

Vanilice vaditi manjom modlom ili nekom malom čašom.

Svaku vanilicu umočiti u ulupani sneg od dva belanceta i posuti je mlevenim orasima. Ređati ih u podmazan pleh i staviti u vruću rernu da se peku, ali paziti da ostanu bele boje, tj. da ne porumene.

Kada su pečene, svaku premazati džemom i spojiti po dve. Dok su vanilice još tople uvaljati ih u prah šećer.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs