probajte

VLAŠKE PALAČINKE: Najukusnije testo punjeno sirom i jajima koje vraća u detinjstvo! (VIDEO)

Gotovo da nema gastronomskog bloga koji nema recept za Vlaške palačinke, a tome svakako doprinosi jednostavan način pripreme i ukus.

Recepti
Autor:
VLAŠKE PALAČINKE: Najukusnije testo punjeno sirom i jajima koje vraća u detinjstvo! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube / Umetnost Ukusa

Podsećaju na mađarski langoš ili italijanske pancerote, možda su i u nekom kulinarskom rodu. Ipak, ukus je drugačiji.

Prave se od hlebnog testa koje se razvlači kao palačinka (otud verovatno i naziv vlaška palačinka) i filuju punomasnim belim sirom i jajima. Prže se u dubokoj masnoći, preporuka je da to bude svinjska mast jer su onda ukusnije

Sastojci:

  • 1200 g brašna
  • 4dl mlake vode
  • 40g kvasca
  • prstohvat solo

Uputstvo:

Izmrviti kvasac i razmutiti ga sa 100 ml mlake vode. Dodati prstohvat soli. Sipati u posudu u kojoj se nalazi 1 kg brašna, umuti smesu varjačom i dodati ostatak vode. Umesiti testo. Pokriti testo krpom i sačekati da nadođe.

Sastojci za fil:

  • 50 g tvrđeg kravljeg sira
  • 50 ml mleka
  • 20 ml ulja
  • 1 dl kisele vode
  • 1 kašičica soli
  • 5 jaja

Sir izgnječiti viljuškom, dodati so, jaja, umititi viljuškom. Dodati kiselu vodu, mleko, ulje i ponovo dobro promešati.

Kada je testo naraslo, posuti radnu površinu brašnom, testo izbaciti na brašno i ponovo blago umesiti. Podeliti testo na manje jufke. Svaku kufku oklagijom rastanjiti na tanku kori četvrtastog oblika. Na svaku koru staviti tri kašike fila od jaja i sira i preklopiti sa svih strana.

U tiganj zagrejte ulje, i spuštajte jedno po jedno nafilovano testo. Pržiti obe strane u dubokom ulju. Kada porumene, izvadite ih i stavite na papirni ubrus da upije višak ulja.

Služiti toplo ili hladno! Prijatno!

Pogledajte i video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs