Sastojci:
– 1 manja okrugla tikvica (mogu i duguljaste)
– 1/2 l kiselog mleka ili jogurta (može i surutka ili sveže mleko)
– 3 prepune supene kašike belog brašna
– 3 prepune supene kašike kukuruznog brašna
– 1 pakovanje praška za pecivo
– 2 jaja
– 2 supene kašike ulja
– so
Piprema:
Ogulite i izrežite tikvicu na sitne komadiće (nemojte je rendati jer će postati vodenasta, ukoliko je iseckate u secku, to je ok).
Poslite, pokrijte krpom i ostavite po strani.
U drugoj zdeli umutite jaja, kiselo mleko ili jogurt i ulje.
Dodajte brašno (belo i kukuruzno) i prašak za pecivo. Izmešajte dok se sve dobro ne sjedini, a zatim dodajte tikvicu.
Smesu dobro promešajte, zatim izlijte u veću tepsiju za pečenje koju ste prethodno zagrejali u pećnici a zatim pouljili.
Na taj način će vam kora biti hrskavija i neće se lepiti komadi za tepsiju kod vađenja.
Pecite u pećnici na 200 C oko 30-ak minuta.
Ukoliko želite da vam porumeni razljevuša, pojačajte temperaturu na 250 C 10-ak minuta pred kraj pečenja.
Izvadite iz rerne i ukoliko želite, premažute kajmakom dok je razljevuša još vrela.
Može se posuti i sitno naseckanim svežim peršunom.