probajte

3 RECEPTA ZA NAJUKUSNIJE PLJESKAVICE BEZ MESA: Savršen ručak koji će obožavati cela porodica!

Isprobajte ukuse koji će vas zadiviti!

Recepti
Autor:
3 RECEPTA ZA NAJUKUSNIJE PLJESKAVICE BEZ MESA: Savršen ručak koji će obožavati cela porodica!
Foto: Shutterstock

Leto je savršen period za isprobavanje novih ukusa, ali i za usvajanje još zdravijeg načina života, pokazujući sklonost laganim obrocima koji ne opterećuju naše telo.

Baš iz tog razloga, razmislite o pripremi jela koje će uzbuditi vaše nepce koristeći jednostavno povrće i mahunarke za savršen rezultat. Bez obzira da li ste vegan, vegetarijanac ili samo želite neko vreme da izbegavate meso i ne znate čime da ga zamenite, imamo 3 najukusnija recepta za pljeskavice bez mesa.

Prijatno!

Pljeskavice od pečuraka

  • 500 gr. belih pečuraka
  • glavica luka, sitno iseckana
  • 1/2 kašike origana
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • 2 kašike lišća nane
  • malo bibera
  • 1/4 kašike aleve paprike
  • 1 seckani sušeni paradajz
  • 3 kašike ovsenih pahuljica
  • So
  • 4 kašike prezli
  • 6 kašika maslinovog ulja

Očistite pečurke vlažnom krpom. Isecite ih, stavite u blender i naseckajte. Na srednje jakoj vatri zagrejte 2 kašike maslinovog ulja. Lagano dodajte pečurke da biste uklonili tečnost. Ostavite da se ohladi. Pomešajte pečurke, seckani luk i ostatak sastojaka, osim prezli, kako biste napravili testo za pljeskavice sa pečurkama. Oblikujte lagano podmazanim rukama i prenesite ih na prezle. Pecite u podmazanoj posudi ili na roštilju oko 5 minuta sa svake strane. Poslužite uz salatu.

Pljeskavice od šargarepe i krompira

  • 4 krompira
  • 3 šargarepe
  • 2 glavice luka
  • malo nane
  • biber
  • so
  • kumin
  • prezle

Kuvajte krompir i šargarepu dok ne omekšaju i ispasirajte ih viljuškom. Dodajte so i biber, seckani luk, začine i prezle. Nakon što se smesa ohladi, rukama oblikujte pljeksavice. Stavite ih na papir za pečenje i ubacite u rernu na 200 C oko 30 minuta.

Pljeskavice od karfiola

  • 330 gr. karfiola
  • 1 srednje jaje
  • 60 gr. prezle
  • 100 gr. čedar sira
  • 100 gr. parmezana
  • So
  • Biber

Veliku duboku šerpu napunite slanom vodom i pustite da proključa. Kad voda proključa, dodajte karfiol i pustite da ključa 5-10 minuta. Procedite karfiol i ostavite sa strane da se dobro ocedi. Kad se ohladi, prebacite karfiol u posudu i pritiskajte viljuškom dok ne bude skroz ispasiran. Zatim dodajte sve ostale sastojke, nosite rukavice za jednokratnu upotrebu i oblikujte kuglice od 30 - 40 gr. Peći u zagrejanoj rerni na 190 stepeni 20 minuta. Kada su spremne, izvadite posudu iz rerne i poslužite vruće sa sosom od jogurta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs