OČARAVAJUĆA KOMBINACIJA

KOLAČ MILIONERA: Poslastica od karamele i čokolade koja će vas RASPAMETITI!(RECEPT/VIDEO)

Ovaj recept je trenutno jako popularan na internetu, što i ne čudi jer voda pođe na usta samo od čitanja sastojaka. Poznat kao "milionerov kolač" opravdava svoje ime, jer se karamela i čokolada prosto tope u ustima.

Recepti
20:48h Autor:
KOLAČ MILIONERA: Poslastica od karamele i čokolade koja će vas RASPAMETITI!(RECEPT/VIDEO)
Foto: Shutterstock

Originalni ove poslastice je "millionaires shortbread". Shortbread je inače vrsta prhkog testa za keks i kolače, koje je popularno u Velikoj Britaniji.

Tradicionalno se pravi od jednog dela šećera, dva dela maslaca i tri dela brašna. U ovom kolaču se divno spaja s karamelom koja se topi u ustima i slatkom čokoladom.

Sastojci:

Za testo

  • 225 g mekog maslaca
  • 125 g šećera
  • 340 g brašna
  • 1 prstohvat soli

Za karamel

  • 200 g mekog maslaca
  • 200 g šećera
  • 400 ml kondenzovanog mleka
  • 3-4 kašike javorovog sirupa ili rastopljenog meda

Za čokoladni sloj:

Priprema:

Zagrejte rernu na 150 stepeni, pa obložite pravougaoni pleh (33 cm x 23 cm) papirom za pečenje. Prekrijte i bočne strane.

Za prhko testo mešajte meki maslac, šećer i so mikserom oko tri minuta. Zatim dodajte prosejano brašno i mutite još tri minuta. U početku će se stvarati mrvice od testa, ali nastavite da mutite dok ne dobijete grubu smesu.

Stavite testo u pleh, pa pritisnite da biskvit bude oko centimetar debljine. Stavite u rernu i pecite oko 35 minuta dok testo ne poprimi zlatnožutu boju. Zatim ostavite da se testo potpuno ohladi i stavite ga u frižider.

Za karamel stavite preostali maslac, šećer i kondenzovano mleko zajedno s javorovim sirupom u šerpu i zagrejte na srednjoj vatri. Ostavite da krčka oko 30 minuta uz neprestano mešanje, dok se tečnost ne pretvori u gustu karamelu.

Stavite karamel u pleh na biskvit i ravnomerno rasporedite. Stavite u frižider na još sat vremena da se karamel stegne.

Na kraju rastopite čokoladu na pari i stavite na sloj karamele. Stavite kolač u frižider da se stegne, isecite na kockice i uživajte.

Pogledajte pripremu:

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs