Morate da pročitate i probate

Najstariji recept za bosanski lonac, zapisao Momo Kapor: Izvrsno jelo začinjeno sa malo luka, ljubavi i humora!

Ne stavljajte začine - jedini začin za njega jeste ljubav domaćice prema bližnjima, dodatak jelima koji više nigde ne može da se kupi

Recepti
Autor:
Foto: Profimedia

Momo Kapor na sebi svojstven način ostavio nam je pravi recept za mnogima omiljeni specijalitet "bosanski lonac".


Prenosimo vam ga u celosti, onako kako ga je Momo ostavio.

 

"Uzeti poveći zembilj, najbolje onaj sa točkićima, i uzdišući otići na pijac. Pre kupovanja namirnica, s nogu popiti lozovaču s pijačnim dangubama, a zatim ubediti mesara da niste cicija, ali da su vam za bosanski lonac potrebne tri vrste mesa i to tačno po četvrt kilograma: jagnjetine, svinjetine i govedine (najbolje goveđi rep). Potrbno je još i četvrt kilograma krompira i crnog luka, zatim belog luka, pola glavice slatkog kupusa, tri do četiri babure, dve ljute papričice,četiri do pet šargarepa, dva paškanata, dve veze peršuna, mala kašika aleve paprike, destak zrna bibera, pola litre kuvanog paradajza, dva deci belog vina (ostatak do litre popićete dok kuvate bosanski lonac) i soli po ukusu.


Ni za živu glavu ne stavljajte začine jer bi mogli da ovom jelu poklonite neki sasvim moderan ukus. Budući da bosanski lonac potiče još iz onih davnih vremena kada ovi dodaci nisu bili pronađeni, jedini začin za njega jeste ljubav domaćice prema bližnjima, dodatak jelima koji više nigde ne može da se kupi.

Meso isecite na krupnije komade, svu zelen očistite i isecite na tanke kolutove, a crni luk na deblja rebarca. Beli luk očistite samo od ljuske, kupus operite i isecite krupnije. Sve to složite u oveći lonac, najbolje u zemljani i nalijte vodom toliko da ogrezne. Pri vrhu lonac mora da bude prazan šest do sedam santimetara zbog kuvanja. Dodajte kuvani paradajz, belo vino i so. Prema otvoru lonca, ako nema poklopac, odsecite dva tabaka pergament papira, pokrijte njime lonac i čvrsto uvežite kanapom. Stavite ga na vatru da se sve što je u njemu istiha kuva oko četiri sata.

 

Za vreme kuvanja lonac ne otvarati. Od pribora za jelo pored dubokih tanjira servirajte kašike i viljuške, pa malo projice, malo belolučene paprike, belog sira… Vino naravno, belo, dobro ohlađeno, reskog bukea, a blaženi osmesi oko vas će vam sve reći.

 

Konverzacija za vreme ručka: vicevi o Muji, Hasi iFati, koji ne smeju da pređu u vulgarnost. Posle ručka ponuditi gostima kauč, divan, ili otoman u hladovitim sobama, da malo odspavaju, jer svako jelo kune svoje telo, što ne legne da se slegne."

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...