Sastojak koji podvarak čini ukusnijim: Biće kremastiji, sočniji, bolji čak i od sarme

Otkrivamo vam 1 sastojak koji podvarak čini ukusnijim.

Recepti
Sastojak koji podvarak čini ukusnijim: Biće kremastiji, sočniji, bolji čak i od sarme
Foto: Printscreen/youtube

Zima je uveliko stigla, što je znak da mnoge domaćice uveliko spremaju "zimska jela", među kojima je podvarak. Mi vam donosimo najbolji recept za pripremu ovog starinskog jela.

Sastojci:

  • oko 2,5 kg kiselog kupusa
  • oko 200 ml ulja
  • meso po izboru ( mi smo stavili dimljenu barenu pečenicu, domaću kobasicu, suvu slaninu, suve kosti i sveže meso)
  • 1/2 kašike suvog začina
  • 1 kašika crvene, sitne paprike
  • 1/2 kašike peršunovog lista
  • nekoliko listova lovora
Podvarak
foto: Shutterstock

+ Senf

Jedna kašičica senfa može potpuno da promeni ukus podvarka. Uvek je bolje da dodate kvalitetniji senf, ali sa njim nemojte preterivati. Dovoljna je jedna kašičica. Naravno, sve lepo promešajte i dodajte je na početku kuvanja.

Priprema:

U tiganju zagrejati pola mere ulja, pa spustiti suvu slaninu, kobasicu i sveže meso da se proprže sa svih strana.

Izvaditi meso pa ulje od pečenja istresti u dublji lonac. Kada se ulje zagrejalo spustiti sav kupus, dodati začine i ostaviti da se kupus proprži. U toku prženja dodati još malo ulja, da se ne bi lepio. Pržiti 20 minuta, a nakon što je upržen, sjediniti ga sa mesom. U glinenu posudu ili lonac ređati, red kupusa, pa red mesa i tako do kraja.

Odozgo treba da je kupus. U toku ređanja dodati lovorov list. Prekriti sve aluminijumskom folijum, pa izbušiti višljuškom nekoliko rupica na foliji. Staviti da se peče sat vremena na 200 stepeni. Posle sat vremena skinuti foliju i vratiti da se dopeče jos 30 minuta.

Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs