Sezona pripremanja zimnice je u punom jeku, gde god se okrenemo miriše pečena paprika, pa nije tako teško da nam se dogodi da uživajući u mirisu i ukusu paprike zaboravimo na prelepu turšiju od paradajza!
Predstavljamo vam 3 najlepša recepta za zimnicu u kojima je glavna zvezda upravo ova prelepa crvena voćka!
1. Italijanski paradajz (salata ili sos za testeninu)
Sastojci: 3 kg paradajza, 2 glavice belog luka, 4 lista lovora, 1 kašika ruzmarina
1 kašika origana, 2 dl ulja, pola kesice konzervansa, malo soli, biber.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

2. Južnjački sok od paradajza
Sastojci: oko 6 kg paradajza (pre čišćenja), 2 kašike soli, 4 kašike šećera, crni luk i ljute papričice, celer po ukusu.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

3. Sunčana turšija
Sastojci: 1 kg zelenog paradajza, 250 g šargarepe, 2 struka celera.
Za marinadu: 3 kašike soli, 4 kašike šećera, 18 kašika sirćeta, 6 aspirina.
Priprema: Operite zeleni paradajz, izbušite ga većom iglom i poređajte u trolitarsku teglu zajedno sa očišćenim šargarepama, strukovima celera i čenovima belog luka.

Napravite marinadu od soli, šećera i sirćeta i prelijte povrće u tegli. Dodajte aspirine i nalijte vodom do vrha. Zatvorite čvrsto i okrenite poklopcem na dole na jedan dan.
Sledećih dana mućkajte teglu svaki dan dok se aspirin, šećer i so potpuno ne rastvore.