Jedan od najomiljenijih je sok od paradajza, a niko ga ne kuva bolje nego Južnjaci.
Sastojci:
oko 6 kg paradajza (pre čišćenja)
2 kašike soli
4 kašike šećera
crni luk i ljute papričice
celer po ukusu
Priprema:
Paradajz dobro oprati. Očistiti i iseći na komade.
Samleti mašinicom za mlevenje paradajza.
Procediti u specijalnoj cediljki.
Sipati u šerpu, dodati so i šećer i kuvati. Kad provri, kuvati još 10-15 minuta.
Flaše zagrejati u rerni, 10 minuta na 100 stepeni.
Vruć paradajz sipati u vruće flaše. Na svaku flašu staviti parče celofana potopljeno u alkohol ili rakiju, stegnuti gumicom i staviti zatvarač.
Flaše uviti u peškir i ostaviti 24 sata da se tako ohlade.
Uživajte u zimskim danima sa čašom domaćeg soka od paradajza!
Zimnica za početnike: Dragoceni saveti za najbolju domaću turšiju - bez ovoga vam neće uspeti!