Sastojci: 6-7 tikvica, 150 g kačkavalja, 4 jaja, malo prezli, malo mešavine suvog začina, 50 g brašna, so, malo belog luka u prahu, malo bibera.
Za sos: 2 patlidžana, 200 ml kiselog mleka, malo pavlake, beli luk, maslinovo ulje, so.
Priprema: Tikvice oprati, iseći na trakice i osušiti. Razbiti 4 jaja u dubokoj činiji, a u drugoj pomešati začin sa prezlama, belim lukom, biberom, brašnom i sitno rendanim kačkavaljem.
Smesu dobro promešati, zatim uvaljati tikvice u jaja, pa u suvu smesu i ređati ih u tiganj prekriven papirom za pečenje. Ova procedura zahteva više vremena i strpljenja, ali se na kraju isplati - tikvice postaju veoma hrskave i ukusne. Peći u zagrejanoj rerni dok ne porumene.
Dok se tikvice peku, na redu je priprema sosa: Patlidžane zapeći na ringli, okrećući ih sa svih strana. Od pečenja patlidžan dobija neverovatni ukus dimljenog.
Ako je patlidžan previše debeo, treba ga tu i tamo probušiti viljuškom. Pošto se ispeku sa svih strana, treba ih ostaviti neko vreme u poklopljenoj šerpi, kako bi se lakše ljuštili. Sva gorčina odlazi zajedno sa ljuskom.
Patlidžane veoma sitno iseckati, dodati im oceđeno kiselo mleko. Umesto toga može i kisela pavlaka sa kiselim mlekom. Dodati malo soli, belog luka i maslinovog ulja. Sve to promešati, i ukusan prilog za tikvice je gotov.
Uživajte!