Obožavaćete je

Pani Valevska: Torta u čast poljske plemkinje nema dostojnu konkurenciju! (FOTO, RECEPT)

Za pripremu ove poslastice treba odvojiti malo više vremena, ali svaki trenutak vredi

Recepti
11:54h Autor:
Pani Valevska: Torta u čast poljske plemkinje nema dostojnu konkurenciju! (FOTO, RECEPT)
Foto: Youtube Printscreen / Готовим с Ириной Хлебниковой

Torta Pani Valevska tradicionalna je poslastica u Poljskoj, koja nosi ime po plemkinji Mariji Valevskoj, ljubavnici francuskog vojskovođe Napoleona.

Oni koji su je probali kažu da ova poslastica nema dostojnu konkurenciju, pa nam ne preostaje ništa drugo nego da je i sami spremimo i lično se uverimo u to!

Sastojci za koru: 4 žumanca, 3/4 šolje šećera, pola kašičice soli, 1 šolja putera na sobnoj temperaturi, 1/4 šolje kisele pavlake, 1 kašičica esktrakta vanile, 1,5 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica sode bikarbone, 3 šolje brašna.

Sastojci za vazdušasti deo: 4 belanca, 1 šolja šećera, prstohvat soli.

Sastojci za čokoladni krem: 2 kašike umućene slatke pavlake, 2 kašike rendane crne čokolade

Sastojci za krem od vanile: 6 žumanaca, 3/4 šolje šećera, 3 šolje mleka, 2 kašičice ekstrakta vanile, 5 kašika brašna, 110 g putera sa sobne temperature.

Još će vam trebati: 1 šolja seckanih lešnika ili badema, 1 šolja malina, marmelada od šljiva i još malo putera sa sobne temperature. Priprema: Zagrejati rernu na 175 stepeni, žicu postaviti na sredinu rerne. Pleh obložiti papirom za pečenje. Marmeladu i puter pomešajte gnječeći ih viljuškom ili mikserom.

Prvo pripremite vazdušasti deo: Umutite belanca, šećer i so. Mutite 15-20 minuta, dok ne dobijete čvrstu, sjajnu smesu.

Pripremite koru: Mutite žumanca, šećer, so i ekstrakt vanile dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte pavlaku, sjedinite, pa dodajte puter i mutite da se lepo pomeša. Dodajte brašno, sodu bikarbonu i prašak za pecivo, pa sve lepo sjedinite. Testo će se mrviti.

U manji pleh sipati pola smese za koru, pa lepo poravnati. Nanesite polovinu marmelade pomešane s puterom, pa premažite polovinom mućenih belanaca.

Griz kakav još niste probali: Gotov za 10 minuta, a ukus je očaravajuć! (RECEPT)

foto: Youtube Printscreen / Готовим с Ириной Хлебниковой

Pospite polovinom badema ili lešnika. Pecite oko 40 minuta, ali već nakon 25-30 minuta proverite da li se belanca prebrzo peku. Ako je odgovor da, prekrijte ih listom papira za pečenje i pecite do kraja.

Ponovite postupak sa ostatkom materijala. Nakon vađenja iz rerne, neka stoji 10 minuta, pa tek onda uklonite papir i ostavite da se potpuno ohladi. Budite pažljivi, jer su svi slojevi izuzetno osetljivi i lako pucaju.

Sada napravite krem od vanile: Zagrejte mleko do ključanja. Umutite žumanca, šećer, brašno i nekoliko kašika mleka tako da dobijete kremastu smesu. Zatim dodajte vruće mleko, malo po malo uz neprestano mućenje.

Celu smesu prespite u posudu u kojoj se kuvalo mleko i zagrejte dok ne proključa na srednjoj temperaturi. Sve vreme mešajte, neka vri 2-3 minuta, pa sklonite sa ringle. Za svaki slučaj malo izmutite mikserom, kako ne bi ostale grudvice, pa dodajte ekstrakt vanile. Promešajte i ostavite da se potpuno ohladi. Penasto umutite puter, pa sjedinite sa ohlađenim kremom od vanile i odložite u frižider.

Ostala je još priprema čokoladnog krema: Zagrejte mleko do ključanja, pa dodajte rendanu čokoladu. Ohladite pa pomešajte sa dve kašike umućene slatke pavlake.

Slaganje torte:

Pažljivo položite jednu pečenu koru na tacnu, pa preko izlijte krem od vanile. Vodite računa da ivice ostanu prazne, kako se krem ne bi razlio jer je sledeći korak poklopanje drugom korom. Preko druge kore rasporedite maline i prelijte čokoladnim kremom.

Tortu ostavite da se hladi u frižideru bar 8 sati, kako bi se učvrstila - izrazito je mekana, ako se ne ohladi dovoljno, raspadaće se prilikom sečenja.

Vodite računa da sve uradite tačno prema uputstvu, jer ova krhka poslastica ne trpi previše odstupanja od originalnog recepta. Jedino dozvoljeno odstupanje jeste da pečete jednu veliku koru umesto dve manje, pa da je pečenu podelite na dva dela. Ali, morate da budete veoma pažljivi prilikom sečenja.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs