Isprobajte

Domaći hleb za jačanje imuniteta kod dece: Veoma ukusan i pun vitamina! (RECEPT)

Hleb od kestenovog brašna možete peći jednom nedeljno, a dovoljno je da se pojede jedno parče na dan
Recepti
13:52h Autor: , ,
Domaći hleb za jačanje imuniteta kod dece: Veoma ukusan i pun vitamina! (RECEPT)
Foto: Thinkstock

Zbog visokog sadržaja skroba, od kestena se može dobiti brašno koje se, samo ili pomešano s brašnom drugih žitarica, koristi za izradu peciva i hleba. Ipak, kesten se najčešće koristi u obliku kesten pirea i kao kao dodatak jelima i supama.

Sastojci: 150 grama slanih makadamija oraha, 500 grama brašna, 100 grama kestenovog brašna, 50 ml ulja, 2 kašičice pšeničnog skroba, pakovanje kvasca, kašičica soli.

Način pripreme: Makadamija orahe krupno iseći. Pomešati pšenično i kestenovo brašno sa skrobom i solju. U brašnu napraviti udubljenje i tu sipati kvasac rastvoren u 275 ml mlake vode, pa zamesiti glatko testo.

Testo pokriti i ostaviti na toplom da narasta oko sat. Zatim ga još jednom dobro premesiti. Podmazati dubok pravougaon kalup (30 cm), posuti brašnom, pa spustiti testo oblikovano prema kalupu. Pokriti i ostaviti da još pola sata narasta.

Reguliše stolicu, čisti krv i čuva srce: Namirnica koja nam pomaže da zimu izguramo bez bolesti!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Rernu zagrejati na 200 stepeni. Hleb peći 50 – 60 minuta. Izvaditi ga iz pećnice, pažljivo premazati s malo tople vode, a zatim posuti sitno seckanim orasima ili lešnicima. Hleb peći još desetak minuta na sniženoj temperaturi. Prijatno!

Brojne dobre osobine kestena:

Kesten jača organizam i zato je veoma preporučljiv za brz oporavak (slabašna deca, starije osobe, sportisti – preporučuje im se i hleb od kestenovog brašna).

U narodnoj medicini, od listova kestena priprema se čaj protiv kašlja. Čaj od listova, koristi se i za ispiranje grla, posekotina i rana.

Rese pitomog kestena koriste se za zaustavljanje proliva i krvarenja kod spoljnih povreda kože. Ako nema resa, čaj se može pripremiti i od kore stabla.

Kuvani plodovi pročišćavaju krv, naročito kad se radi o povećanoj mokraćnoj kiselini i takođe se preporučuju obolelim od gihta i reume.

Kesten se preporučuje, jer nema fruktoze i glukoze, dijabetičarima i vegetarijancima a svima kao dobra prirodna zdrava ishrana.

Napravite penicilin kod kuće: Uvek pri ruci lek za ne daj Bože! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs