Najbolje posle lude noći

Oporavite se od mamurluka: Napravite ukusan napitak od banane!

Kada želite da se oporavite od mamurluka zaboravite na kafu, jer, iako će da vas održava u budnom stanju, kofein će da čini da gubite još više tečnosti
Fitnes & Nutricija
16:54h
Oporavite se od mamurluka: Napravite ukusan napitak od banane!
Foto: Thinkstock

Dehidracija, suva usta i grlo, umor, glavobolja, mučnina, preznojavanje, slabost, zabrinutost, prenadražljivost, pesimizam, otežana koncentracija, neki su od simptoma mamurluka, koji nastaje posle burnih noći opterećenih hranom i pićem. Tamna alkoholna pića (brendi, viski, rakija i crno vino) izazivaju veći mamurluk od svetlijih (votka, belo vino), jer procesom fermentacije u telu oslobađaju više nečistih derivata, koji pojačavaju simptome mamurluka.

Sa prazničnim mamurlukom bori se ceo svet, pa u svim kulturama postoje recepti kako ga se najbrže rešiti. Međutim, kako se mnogi od njih graniče sa naučnom fantastikom ili su bizarni, ne preporučujemo vam da ih isprobate.

Na Haitiju u pampur boce iz koje se napilo, zabije se 13 špenadli sa crnom glavom. Ili, na Tajlandu će vas od mamurluka izlečiti škorpija koju treba da pojedete. Da li to gore zvuči od ispijanja zmijske krvi i pirinčanog vina, kako glasi stari kineski recept za ublažavanje stomačnih tegoba?

Mamurluk može da vam izleči i čaj od hrastove kore. OVDE saznajte više o njemu.

Ukoliko ste se i vi suočili sa mamurlukom, predlažemo da se pridržavate jednostavnijih "lekova". Dobru reputaciju stekao je "Crni somot", mešavina poetskog naziva, koju sačinjavaju jednaki delovi šampanjca i crnog vina. Kažu da je Ernest Hemingvej mamurluk otklanjao tonikom, sačinjenim od paradajz soka i piva. S druge strane, Meksikanci smatraju da je najbolje da jutro posle pića otpočnete kuvanim škembićima.

Doktor Grejem Arkhard iz Dorseta nudi savete za lakše podnošenje dana posle "pijane" noći. Kaže da treba izbegavati sok od pomorandže, jer će njegova kiselost pogoršati kiselost u želucu, kao i kafu, jer se tako gubi još više tečnosti. Treba jesti kašastu hranu, integralni hleb, meso sa roštilja, banane, a pred spavanje i posle buđenja popiti pola litre vode i lek protiv dijareje, koji će u krv vratiti izgubljeni šećer, soli i minerale.

Kako poznati leče mamurluk pročitajte OVDE.

Kada je reč o domaćim lekovima, odista ih je mnogo na raspolaganju. Doduše, stručna javnost nije potvrdila njihovu uspešnost, ali iskustvo jeste. Oslobađanju od mamurluka može da pomogne pražnjenje stomaka, povraćanje, šolja surutke jer smiruje stomak i nadoknađuje telu neophodnu tečnost.

Dobar metod je i ispijanje čaja, naročito žen-šen i zelenog, zatim soka od paradajza i turšije, pa dve supene kašike maslinovog ulja. Dobro dođe i blago ljuta zelena papričica... Raso se podrazumeva.

Postoje, međutim, kompletni recepti za pravljenje napitaka protiv mamurluka. Jedan od njih je "banana napitak", koji se sprema od jedne izgnječene zrele banane, 2 supene ravne kašike šećera u prahu, 6 supenih kašika mleka, 3 supene kašike ruma, dosta mrvica leda. Sve to dobro izmešajte u blenderu i pijte. Ili, isprobajte neki od priloženih recepata.

Kafu, ponavljamo, zaboravite! Jeste da će vas održavati u budnom stanju, ali kofein čini da gubite još više tečnosti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs