domaćice, pročitajte

Ovih 6 jela su najukusnija kad ih spremate na maslacu: Ali postoje i obroci koje će puter uništiti!

Saznajte u kojim slučajevima treba da upotrebljavate maslac u kuhinji, a u kojim ne

Trpeza 09.03.2020. - 11:55h Autor: Stil/Miss.24.sata.hr
Foto: Shutterstock

Maslac je mnogima omiljeni namaz, a i deo pripreme kolača i testa.

 

Bogati ukus koji daje nekim jelima je nezamenjiv. Međutim, u nekim receptima ne funkcioniše. 


Stoga vam donosimo kod kojih jela treba da ga koristite, a kod kojih nikako.

 

Kolači

 

Maslac je uvek odličan izbor kod pripreme kolača. Njegov ukus u ustima ostavlja osećaj da desert bogat i raskošniji. Poslastice pripremljene s margarinom imaju laganiju teksturu zahvaljujući većem udelu vode, a i ukus je drugačiji.

 

Trik zlata vredan za sve domaćice: Evo kako da za tili čas ugrejete maslac na sobnoj temperaturi!

foto: Shutterstock

Sosovi

 

Francuska kuhinja podrazumeva ubacivanje komada hladnog maslaca u sos ili supu pri kraju kuvanja. Na taj način svakog jelu daće sjajan finiš i bogat ukus, a sve postignuto sa minimalno truda.

 

Isprobajte i sami kada pravite sos od paradajza isprva se čini da te dve namirnice ne idu zajedno, ali rezultat je božanstven. 


Lisnato testo

 

Savršenost lisnatog testa možete zahvaliti isključivo maslacu. 

 

Maslac se sastoji najvećim delom od masnoće, ali ima i nešto vode.

 

Ako je hladan kad se stavlja u rernu, voda će brzo stvarati paru koja će se ostati zarobljena u testu, zbog čega nastaje pahuljast mekan kroasan ili kolač.

 

Lisnato testo pre pečenja obavezn otreba ohladiti.

 

Krema za ukrašavanje torti

 

Krema za ukrašavanje je napravljena od maslaca i gotova je za samo 10 minuta.

 

Sastojci:

 

  • 125 grama omekšanog maslaca (ne rastopljenog!)
  •  200 g šećera u prahu
  •  3 kašike mleka.

 

Priprema: 

 

  • Umutite maslac i šećer pa dodate mleko i još malo miksajte. 

 

Smeđi preliv

 

Ovo je najlakši preliv (ili sos):

 

  • Zagrejte puter u tiganju na srednje jakoj vatri dok  ne poprimi lagano smeđu boju.
  • Ovaj smeđi preliv možete preliti preko raviola ili kuvanog povrća, a ako u njemu prepržite prezle biće još bogatiji dodatak, na primer na pari kuvanom povrću poput brokolija. Bez problema ovako pripremljen maslac možešte dodati i bilo kojem receptu koji zahteva maslac.

 

Domaći maslac: Napravite najsavršeniji namaz od samo 2 sastojka! (VIDEO)

foto: Shutterstock

Ova jela nikako nije dobro praviti s maslacem:

 

Pržiti meso

 

Svaka vrsta masnoće na određenoj temperaturi počinje da gori i da se dimi. U slučaju maslaca temperatura je relativno niska, tako da je bolje upotrebiti neku drugu masnoću ako pečete vinjske kotlete, teleće odreske ili pileće belo meso.

 

Tortilje

 

Ako sami pečete tortilje, trebalo bi da imate svinjsku mast u frižideur.

 

Ukoliko pokušate da ih pripremite s maslacom, voda u njemu će sve pokvariti. Mast ima savršenu konzistenciju i neutralan ukus te će tortilje biti savršene.


Pečeni krompiri

 

Krompiriće nikako nemojte peći na maslacu jer će biti gnjecavi, bez čvrste korice. 

 

Ulje je dobra varijanta u ovom slučaju jer daje hrskavost koju sigurno svako od vas želi.

 

Zapečeni rendani krompir sa bogatim nadevom: Punomasni obrok koji će vas zasititi za ceo dan! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...