Maslac je mnogima omiljeni namaz, a i deo pripreme kolača i testa.
Bogati ukus koji daje nekim jelima je nezamenjiv. Međutim, u nekim receptima ne funkcioniše.
Stoga vam donosimo kod kojih jela treba da ga koristite, a kod kojih nikako.
Kolači
Maslac je uvek odličan izbor kod pripreme kolača. Njegov ukus u ustima ostavlja osećaj da desert bogat i raskošniji. Poslastice pripremljene s margarinom imaju laganiju teksturu zahvaljujući većem udelu vode, a i ukus je drugačiji.
Trik zlata vredan za sve domaćice: Evo kako da za tili čas ugrejete maslac na sobnoj temperaturi!
Sosovi
Francuska kuhinja podrazumeva ubacivanje komada hladnog maslaca u sos ili supu pri kraju kuvanja. Na taj način svakog jelu daće sjajan finiš i bogat ukus, a sve postignuto sa minimalno truda.
Isprobajte i sami kada pravite sos od paradajza isprva se čini da te dve namirnice ne idu zajedno, ali rezultat je božanstven.
Lisnato testo
Savršenost lisnatog testa možete zahvaliti isključivo maslacu.
Maslac se sastoji najvećim delom od masnoće, ali ima i nešto vode.
Ako je hladan kad se stavlja u rernu, voda će brzo stvarati paru koja će se ostati zarobljena u testu, zbog čega nastaje pahuljast mekan kroasan ili kolač.
Lisnato testo pre pečenja obavezn otreba ohladiti.
Krema za ukrašavanje torti
Krema za ukrašavanje je napravljena od maslaca i gotova je za samo 10 minuta.
Sastojci:
- 125 grama omekšanog maslaca (ne rastopljenog!)
- 200 g šećera u prahu
- 3 kašike mleka.
Priprema:
- Umutite maslac i šećer pa dodate mleko i još malo miksajte.
Smeđi preliv
Ovo je najlakši preliv (ili sos):
- Zagrejte puter u tiganju na srednje jakoj vatri dok ne poprimi lagano smeđu boju.
- Ovaj smeđi preliv možete preliti preko raviola ili kuvanog povrća, a ako u njemu prepržite prezle biće još bogatiji dodatak, na primer na pari kuvanom povrću poput brokolija. Bez problema ovako pripremljen maslac možešte dodati i bilo kojem receptu koji zahteva maslac.
Domaći maslac: Napravite najsavršeniji namaz od samo 2 sastojka! (VIDEO)
Ova jela nikako nije dobro praviti s maslacem:
Pržiti meso
Svaka vrsta masnoće na određenoj temperaturi počinje da gori i da se dimi. U slučaju maslaca temperatura je relativno niska, tako da je bolje upotrebiti neku drugu masnoću ako pečete vinjske kotlete, teleće odreske ili pileće belo meso.
Tortilje
Ako sami pečete tortilje, trebalo bi da imate svinjsku mast u frižideur.
Ukoliko pokušate da ih pripremite s maslacom, voda u njemu će sve pokvariti. Mast ima savršenu konzistenciju i neutralan ukus te će tortilje biti savršene.
Pečeni krompiri
Krompiriće nikako nemojte peći na maslacu jer će biti gnjecavi, bez čvrste korice.
Ulje je dobra varijanta u ovom slučaju jer daje hrskavost koju sigurno svako od vas želi.