zdravstvene prednosti

Zapanjujuća moć mlevene crvene paprike: Čuva zdravlje očiju, smanjuje upale i rizik od nastanka raka!

U nastavku pročitajte koliko je delotvorna mlevena paprika i šta može da učini za vaše zdravlje

Medicina 23.01.2020. - 09:44h Autor: Stil/Miss.24.sata.hr
Foto: Shutterstock

Mlevena paprika je začin koji je neizostavna u kuhinji i ima dobar učinak na zdravlje.

 

Bogata je antioksidansima, vitaminima i mineralima, te postoji ljuta i slatka.
 

Puna je korisnih nutrijenata

 

Jedna kašika mlevene paprike ili 6 grama ima samo 19 kalorija, a sadrži čak 13 odsto dnevno potrebne količine vitamina A, 13 odsto dnevno potrebne količine vitamina E, 9 odsto dnevno potrebne količine vitamina B6 i 8 odsto dnevno potrebne količine gvožđa

 

Paprika je bogata antioksidansima većinom iz grupe beta karotenida poput beta karotena, kapsantina, zaeksantina i luteina koji su odlični u borbi sa srčanim oboljenjima i krvotoka, te raka. 

 

Dobra je za zdravlje očiju

 

Čuva zdravlje očiju, te smanjuje rizik od razvoja katarakte i degeneracije žute mrlje koja se javlja kod starijih osoba.

 

Jedno istraživanje pokazalo je da žene koje su  konzumirale suplemente luteina i zaeksantina su u 32 odsto slučajeva manje razvile kataraktu od onih koje nisu uzimale ove sastojke iz paprike. 

 

Prepuni hranljivih materija: Evo koji orašasti plodovi sadrže najviše proteina!

foto: Shutterstock

Smanjuje upalne procese i  rešava probavne smetnje

 

Neke vrste paprika, posebno ljute zbog bojene materije - kapsantina pomažu kod upalnih procesa, bolnih stanja uključujući artritis, oštećenja živaca, kao i probleme s probavnim sistemom.

 

Može da poboljša nivo holesterola

 

Crveni kapsantin iz paprike može da podigne nivo HDL-a, dobrog holesterola, te snizi ukupan nivo holesterola i nivo LDL-a, lošeg holesterola što je sve povezano sa zdravljem srca.

 

Svetska, a naša: Paprika može biti novi srpski brend!

foto: Shutterstock

Antikancerogeni učinak

 

Beta karoten, lutein i zeaksantin su dobri borci protiv oksidativnog stresa što smanjuje rizik od nastanka nekih vrsta raka.

 

Studija na 2000 žena pokazala je 25 - 35 odsto manji rizik od nastanka raka dojke zahvaljući unosu ovih nutrijenata. Takođe, kapsantin usporava i rast već razvijenih ćelija raka.

 

Deluje i na nivo šećera u krvi

 

Kapsantin deluje na gene povezane s nivoom šećera u krvi i blokira enzime koji razgrađuju šećer u telu, a može da poboljša i toleranciju na insulin.

 

U četvrodevnoj studiji ispitivanju su podrvgnute 42 trudnice koje su uzimale 5 mg kapsantina dnevno, a znatno im se smanjio nivo šećera u krvi nakon obroka u u poređenju s grupom koja je dobijala placebo.

 

"Zdrava" krv


Paprika sadrži u sebi dva bitna nutrijenta za krv, gvožđe i vitamin B. Njihov manjak može da smanji broj crvenih krvnih zrnaca, a time dovede do anemije.

 

Crvena hrana ostavlja doktore bez posla: Sprečava upalne procese, čuva kosti, srce i vid!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...