ZANIMLJIVOSTI

Svetska, a naša: Paprika može biti novi srpski brend!

Tokom 2016. godine paprika iz Srbije se izvozila u čak 27 zemalja

Vesti 27.02.2019. - 21:08h Autor: Tanjug
Foto: Profimedia

Paprika bi mogla da postane novi brend Srbije i njen značajan izvozni proizvod, a trendovi pokazuju da Srbija preuzima deo tržišta Mađarske i Makedonije jer ima konkurentniju proizvodnju, navodi se u studiji koju je sprovela konsultantska kuća SEEDEV uz podršku projekta GIZ.

 

Tokom 2016. godine paprika iz Srbije se izvozila u čak 27 zemalja, od čega 35 odsto u zemlje EU, prenosi portal Agromedia, pozivajući se na studiju.

U 2016. proizvedeno je 227.600 tona paprike, što je povećanje od dva do tri puta u odnosu na prethodne tri godine, zabeležen je i rekordan izvoz sveže paprike od 6,5 miliona američkih dolara, dok je izvoz tucane paprike dostigao 6,1 miliona američkih dolara.

 

Osim nekoliko kompanija, proizvođači paprike su gotovo u potpunosti porodična gazdinstva.

 

Čudesna supernamirnica: Crvena paprika štiti kožu od bora, leči akne i održava mladolikost! (RECEPT)

foto: Profimedia

Kod ajvara i tucane paprike, kao i kod drugih sličnih proizvoda, postoje pojedinačni uspešni primeri i pokušaji plasmana i promovisanja, ali ne i sistemskih napora koji bi definisali kvalitet i učinili ga šire prepoznatljivim, čime bi se značajno povećala potrošnja, a samim tim i proizvodnja paprike.

 

Kako se navodi u studiji, upravo zato kod paprike, više nego kod drugih proizvoda, ima smisla uvoditi oznake kvaliteta i promovisati kvalitet kako na domaćem, tako i na stranim tržištima.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...