Ukusno i zdravo

4 jela od blitve: Ručak za celu porodicu! (RECEPT)

Da li ste znali da blitva ima veće zalihe gvožđa od spanaća? Uvrstite je u svoju ishranu, obavezno

Trpeza 02.05.2019. - 11:19h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Profimeida

Blitva je pravo blago. Zbog neverovatnog sastava vitamina i minerala, svaka žena, bez obzira na starosnu dob, mora da je uvrsti u svoju ishranu. Osim toga što je izuzetno zdrava, blitva je veoma ukusna.

 

Mi ćemo podeliti sa vama 4 recepta za jela od blitve koje smo mi isprobali i koje obožavamo:

 

1. Omelt sa blitvom

 

Potrebno: 2 veze blitve, 4 jaja, 2 kašike pavlake, 2 kašike mleka, malo soli i malo masti.

 

Priprema: Na zagrejanoj masnoći kratko propržiti sitno isečenu blitvu (koristite i peteljke) pa je preliti sa umućenim jajima, pavlakom i mlekom. Služiti doplo uz dvopek i čaj.

 

2. Pirinač sa blitvom

 

Potrebno: 1 veza mladog luka (ili 2 glavice crnog luka); 4 veze blitve; 1 šargarepa (izrendana); malo ulja; malo soli; 1 šolja opranog pirinča (zdravija varijanta je proso, uzima se isti omjer); 400 ml vode; vegeta.

 

Priprema: U dublju šerpu zagrejati malo ulja pa propržiti luk i narendanu šargarepu. Kada luk postane staklenast dodati blitvu pa posoliti i ostaviti da se lagano skrčka. Zatim dodati opran pirinač i sve promeštati. Dodati vodu i pustiti da sve provri. Skloniti sa ringle. Poklopljen pirinač sa blitvom još par puta promešati kako bi se pirinač ravnomerno skuvao.

 

3. Sarmice od blitve

 

Potrebno: 20 većih listova blitve; 300 g mlevenog mesa; 1 glavica crnog luka; 1 šargarepa; 2 šake pirinča, so, biber i aleva paprika; paradajz sos.

 

Priprema: U tiganju prodinstati luk, šargarepu i meso. Zatim dodati pirinač i začine pa sve skloniti sa ringle. Zatim kroz slanu i ključalu vodu "provucite" list po list predhodno oprane blitve (ne treba da se kuva), a zatim u listove zavijajte sarmice.

 

Zatim sarme poređajte u šerpu, nalijte paradajz sos pa sve lagano stavite da se krčka.

 

Poslužite uz kiselo mleko.

 

 

4. Projice od blitve

 

Potrebno: 200 ml jogurta; 3 veze blitve sitno iseckane: malo soli; 100 sitnog sira; 100 ml ulja; 300 g projanog brašna i 1 prašak za pecivo.

 

Priprema: Sve izmešajte u jednu plastičnu činiju pa sipajte u kalupe za pečenje. Pecite na 200 stepeni oko 20ak minuta.

 

Ne zaborative da se blitva i kuvan krompir idealno slažu kao prilog uz ribu. Vodite računa da što više jedete ovo divno povrće.

 

 

I ne slutite šta sve može obična blitva: Zeleni blagoslov iz prirode!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs