Prepreke su svuda

10 stvari koje uništavaju dobre veze

Loška komunikacija, frustracije ili nedovoljno samopouzadanja su ubice i najvećih ljubavi
Ljubav i zavođenje
20:18h
10 stvari koje uništavaju dobre veze
Foto: Shutterstock

Ljubav i kvalitetna veza puno su više od izlazaka ili dobrog seksa. Da biste očuvali to u čemu sada neizmerno uživate nemojte pasti u neke od tipičnih zamki koje mogu narušiti vašu sreću i zdravlje.

1. Menjanje karaktera

Prvo, nema savršene osobe, a drugo, o različitim karakterima i sitnicama koje vam nisu simpatične kod partnera trebali ste ranije misliti. Jedno je podsetiti voljenu osobu da treba da okači veš, a drugo je tražiti od sramežljive devojke da postane otvorena i otkačena devojka koja obožava žurke.

2. Javne svađe

Svađa u javnosti bi nekome i bila simpatična ako imate 18, ali to je poslednja starosna granica za takve ispade. Osim što će vam biti neugodno kada shvatite što ste izrekli pred drugim ljudima, budite sigurni da i je vašim prijateljima bilo jednako tako te će vas možda zaobilaziti u budućnosti.

3. Izbegavanje svađanja

To je dugoročno gledano jednostavno nemoguće i vodi vas u propast. Svađe i razmirice sastavni su deo svake veze i zahvaljujući njima dolazi do kompromisa. A ako niste znali, kompromis je dogovor u kojem su obe strane zadovoljne donesenim odlukama. Izbegavate li rasprave i svađe, gubite komunikaciju i veza će ići na gore.

4. Ne govorite šta vas sve muči

Ovo je još jedan oblik opasne komunikacije odnosno ne-komunikacije. Ako nešto nije u redu i vi to ne izgovarate, druga osoba ne može da čita vaše misli. Mnogobrojne studije pokazale su da parovi manje osećaju stres ako razgovaraju s partnerom o problemima koji ih muče. I ne zaboravite reći 'volim te' jer svi podeljeni osećaji, od negativnih do pozitivnih, stvaraju vezu među partnerima.

5. Oproštaj

Svi greše. Ne opraštate li iskreno greške koje je partner učino, znači da u sebi zadržavate frustraciju. Nakupljene frustracije mogu uzrokovati stres i anksiozonst što ugrožava i vaše zdravlje.

6. Brojite bodove

Da, veza jeste uzimanje i davanje, ali ako mislite beležiti svaku sitnicu koju ste vi učinili za partnera i upoređivati s njegovim delima vrlo ćete brzo izgubiti bitku. Takvim ponašanjem jedino stvarate tenzije i sebi i partneru.

7. Ne dramite

Kako ne postoji savršeni partner ili čovek, ne postoji niti savršena veza. Stoga ne dramatizujte oko nevažnih stvari kao što su kućni poslovi ili dogovaranje večere s prijatejima. Sačuvajte snagu za prave probleme, koji su nažalost neizbežni.

8. Špijuniranje

Ako dvoje ljudi želi dugotrajnu i kvalitetnu vezu, poverenje je ključ bez kojega se to neće ostvariti. Imate li potrebu njuškati po fiokama, novčaniku ili njegovom mobilnom, zapitajte se zbog čega mu ne verujete i rešite to što pre.

9. Ljubomora

Ljubomora može biti još toksičnija od špijuniranja jer ju je teže kontrolisati. Dolazi u bilo kojem obliku i dobi dana i izjeda vas iznutra. Glavni problem ljubomore je manjak samopouzdanja koji imate pa radite na tome i ubijte dve muve jednim udarcem.

10. Laži

Dobro, male bele laži poput pohvale za ne baš savršeno spremljenu večeru neće trajno naštetiti vezu, ali neka vam iskrenost bude na prvom mestu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs