Sastojci:

Za gibanicu:

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 400 g sira (mešavina mladog i kravljeg)
  • 4 jaja
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica soli
shutterstock-2441865953.jpg
Foto: Shutterstock

Za preliv:

  • 200 ml mineralne vode
  • 50 ml ulja (ovo je taj dodatni sastojak)

Priprema fila:

U velikoj činiji umutite jaja, dodajte izmrvljen sir, jogurt i ulje. Posolite i dobro sjedinite.

Slaganje gibanice:

Uzmite jednu koru, premažite je delom fila, pa stavite sledeću koru i ponovite postupak dok ne potrošite sve kore i fil.

Završnu koru blago premažite maslacem ili uljem.

gibanica1.jpg
Foto: Printscreen Youtube - Mama Buba

Preliv:

Pomešajte mineralnu vodu i ulje, pa ravnomerno prelijte preko gibanice pre pečenja.

Pečenje:

Zagrejte rernu na 200°C.

Stavite gibanicu u podmazan pleh i pecite 35–40 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

Serviranje:

Ostavite da se prohladi nekoliko minuta pre sečenja. Sjenička gibanca je najbolja topla, uz jogurt ili mleko.