Ukusno i zdravo

Glavno jelo ili užina, izaberite sami: Najlepši recepti za jela sa tikvicama! (FOTO)

Do sada su već mnoga istraživanja potvrdila da su tikvice važne za zdravlje organizma
Recepti
19:04h Autor:
Glavno jelo ili užina, izaberite sami: Najlepši recepti za jela sa tikvicama! (FOTO)
Foto: Thinkstock

Niska kalorijska vrednost, kao i obilje vitamina i vlakana definitivno izdvajaju tikvice kao jedne od najmoćnijih namirnica!

Ljudi ih vole zbog odličnog ukusa i mekane teksture, ali mnogi ne znaju da su konzumiranjem tikvica uneli sasvim dovoljnu količinu vitamina A, K, B i C, mangana i kalijuma, magnezijuma, fosfora, bakra, folata i riboflavina, kao i cinka, gvožđa i kalcijuma!

Pokazalo se i da dobre u prevenciji raka creva, kontrolišu šećer u krvi i smanjuju apetit, a jedinjenja u njima čuvaju zdravlje vaskularnog sistema i snižavaju holesterol. Povoljno deluju i na varenje, a zahvaljujući antioksidansima, deluju i protivupalno, pa su odlične za suvu kožu. Zbog visokog udela mangana, tikvice povoljno deluje na sve funkcije organizma.

6 stvari o tikvicama koje niste znali - Najbolji lek za srce!

1. Zdravi brusketi

Ukusan i zdrav doručak priprema se veoma lako! Na integralni ili hleb po želji namažite malo sira, odozgo stavite kolutić tikvice i malo bosiljka ili peršuna i uživajte u zalogajima koji će vas zasititi i osvežiti!

6 recepata za poslastice sa bananama - Dezerti kojima nećete moći da kažete Ne! (FOTO)

2. Mafini sa tikvicama

Evo predloga i za brzu i ukusnu užinu ili ranu večeru!

Sastojci: 700 g rendanih, svežih tikvica, 150 g otopljenog putera, kašičica šećera, kašičica soli, 2 jaja, 2 kašičice sode bikarbone, 700 g brašna, 200 g kačkavalja i malo mirođije.

Priprema: Zagrejte rernu na 170 stepeni. Izmešajte jaja i šećer, pa dodajte tikvice i puter. Posebno izmešajte brašno sa sodom bikarbonom i malo soli, pa izmešajte sa prethodnom smesom. Na kraju dodajte izmrvljeni sir i sve dobro izmešajte. Podmažite kalupe za mafine, izlijte smesu u njih i pecite 25 - 30 minuta. Kada je pečeno, odozgo pospite rendani kačkavalj.

Raj za sladokusce - 5 bogatih voćnih poslastica! (FOTO)

3. Špageti sa tikvicama

Odličan izbor za sve ljubitelje testenine, ukoliko žele da malo promene standardni način pripreme ovog laganog obroka! Jednostavno, pripremite špagete na uobičajen način, ali umesto šunke, sira ili mlevenog mesa, u špagete umešajte seckane, kratko obarene tikvice.

6 najukusnijih jela sa spanaćem! (FOTO)

4. Špageti od tikvica

Ako ste odlučili da pripremite najzdraviju varijantu italijanskog specijaliteta, umesto testenine napravite špagete od samih tikvica! Izrendajte tikvice na duge, tanke trake tako da dobiju oblik špageta, dodajte komadiće barene piletine, svežu papriku, paradajz ili neko drugo povrće koje volite i eto zdravog obroka!

5. Posni makaroni sa tikvicama

Još jedan odličan izbor kada je u pitanju testenina, idealan za dane posta!

Kupite ili napravite testeninu bez jaja, skuvajte, dodajte kolutiće tikvice i komadiće ribe po želji - lignja i losos biće najpraktičniji zbog strukture, ali vi možete dodati i oslić, skušu, pa čak i izmrvljene girice.

5 malo drugačijih predjela - Obogatite posnu trpezu! (FOTO)

6. Umak od tikvica

Veče provedeno uz voljenu osobu, odličan film i dobre grickalice je nezamenjivo! Pripremite jednostavan, zdrav umak od grčkog jogurta i seckanih tikvica!

Za pripremu vam treba samo 10 minuta, gustinu odredite po želji i uživajte!

Sve blagodeti grčkog jogurta po zdravlje i izgled!

7. Pohovane tikvice u crvenoj salsi

Za sve ljubitelje malo pikantnijih ukusa! Odaberite hrskave tikvice u testu od piva, a kada crvena salsa dođe kao prilog, obrok će biti nezaboravan! Recept preuzmite OVDE.

8. Supa od tikvica

Kada se zaželite toplog obroka "na kašiku", nema boljeg izbora od kremaste supe od povrća. Lagana tekstura i savršen spoj tikivca i spanaća osvojiće vas na prvi zalogaj! Recept preuzmite OVDE, pripremite i uživajte!

9. Punjene tikvice

Glavno jelo kom nećete odoleti! Postupak je isti kao i kod punjenih paprika - napravite fil od mlevenog mesa i pirinča, izdubite tikvicu, napunite i zapecite.

Ako želite posnu varijantu, možete ih napuniti i smesom od tunjevine i seckanog povrća po želji.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs