Ubrzavaju metabolizam

Želite da smršate? Proverite da li unosite dovoljno vlakana!

Vlakna su vrlo važna za organizam, a osim toga sporo se vare i daju duži osećaj sitosti, pa su odličan saveznik u borbi protiv upornih kilograma
Fitnes & Nutricija
21:32h
Želite da smršate? Proverite da li unosite dovoljno vlakana!
Foto: Thinkstock

Osim što su jedna od najvažnijih materija za ljudski organizam, ishrana bogata vlaknima može vam pomoći i ukloko se borite sa viškom kilograma.

Vlakna ubrzavaju metabolizam i sagorevanje masti, a u sebi sadrže i mnogobrojne blagodeti po organizam.

Međutim, mnogi ljudi ne konzumiraju dovoljno namirnica bogatih vlaknima. Žene bi dnevno trebale da konzumiraju 25 grama vlakana, ali većina njih uzima samo oko 15 grama.

Lubenica je prepuna vlakana! Skinite višak kilograma pomoću lubenica dijete!

Ako niste baš sigurni koju količinu vlakana dnevno unosite, evo tri načina kako da proverite da li ona nedostaju vašem organizmu, pa ako je odgovor pozitivan, bacite se na nove navike u ishrani!

Neredovna stolica

Pod ovim terminom smatra se sve što je ređe od jednog odlaska u toalet na dan, a to je jedan od najčešćih znakova da vam nedostaje vlakana u organizmu. Takođe, hronični zatvor je ekstremni pokazatelj ovog nedostatka.

OVDE saznajte kako da napravite napitak bogat vlaknima koji će vas osvežiti.

Visok holesterol

Nedostatak vlakana povezan je sa visokim nivoom holesterola, što znači da možete sniziti nivo štetnog holesterola ako budete češće konzumirali namirnice bogate vlaknima.

Gladni ste ubrzo nakon obroka

Osećaj gladi pojaviće se vrlo brzo ako niste konzumirali nešto što obiluje vlaknima, jer se ona vare sporo i pružaju duži osećaj sitosti. Čak i ako doručkujete jaja, trebalo bi da pojedete i krišku hleba ili tosta od žitarica celog zrna i tako osigurate dobru jutarnju dozu vlakana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs