Ovaj kolač s pravom nosi ime – mekani biskvit sa lešnicima, dve bogate kreme i čokoladna glazura čine savršen spoj ukusa. Idealan je za slave, post, ali i svaku priliku kada želite raskošan posni desert.

Osnovne informacije

  • Vreme pripreme: oko 45 minuta
  • Pečenje: 15–20 minuta
  • Pleh: 28 × 33 cm
  • Težina: srednja

Sastojci

Biskvit

  • 6 kašika kristal-šećera
  • 50 ml ulja
  • 1 dl kisele vode
  • 4 kašike prženih, mlevenih lešnika
  • 150 g glatkog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Krema

  • 6 dl sojinog ili pirinčanog mleka
  • 10 kašika kristal-šećera
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • Malo arome vanile
  • 200 g margarina
  • 100 g posne čokolade

Dodatno

  • Oko 200 g posnog petit keksa
  • Malo vode (za umakanje keksa)
  • Nekoliko kapi arome ruma

Glazura

  • 100 g posne čokolade
  • 3 kašičice vode
  • 3 kašičice šećera
  • 50 g margarina

Priprema

1. Priprema biskvita

U posudu prosejte brašno i prašak za pecivo. Dodajte mlevene lešnike, šećer, ulje i kiselu vodu. Sve sjedinite varjačom ili kašikom dok ne dobijete glatku smesu.

Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u unapred zagrejanoj rerni na 220°C oko 15–20 minuta, dok biskvit ne dobije blago zlatnu boju. Ostavite da se potpuno ohladi.

2. Priprema kreme

Od ukupne količine mleka odvojte oko 1 dl i u njemu razmutite puding. Preostalo mleko stavite da provri sa šećerom. Kada provri, sklonite sa vatre, dodajte razmućeni puding, vratite na laganu vatru i kuvajte još 4–5 minuta uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne.

Dobijenu kremu podelite na dva jednaka dela:

U jedan deo dodajte izlomljenu posnu čokoladu i mešajte dok se potpuno ne otopi.

U drugi deo dodajte aromu vanile i promešajte.

Obe kreme ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.

3. Umućivanje krema

Margarin blago omekšajte (na sobnoj temperaturi ili kratko u mikrotalasnoj). Umutite ga penasto, pa podelite na dva dela.

U svaku polovinu kreme dodajte po jednu polovinu margarina i dobro umutite mikserom dok ne postanu glatke i kremaste.

4. Slaganje kolača

Ohlađen biskvit premažite žutom (vanila) kremom.

Petit keks kratko umočite u vodu pomešanu sa aromom ruma i poređajte preko kreme. Preko keksa nanesite čokoladnu kremu i poravnajte.

5. Glazura

Na tihoj vatri otopite čokoladu, šećer, vodu i margarin, mešajući dok ne dobijete sjajnu i glatku smesu.

Toplu glazuru ravnomerno prelijte preko kolača.

Savet

Kolač je najbolje ostaviti nekoliko sati u frižideru (ili preko noći) kako bi se svi slojevi lepo steglli i povezali. Seče se lako i izgleda vrlo dekorativno.

Ako želiš, mogu ti:

  • skratiti recept za objavu na mrežama
  • dodati nutritivne savete
  • prilagoditi ga za manji pleh ili tortni kalup