Domaća kuhinja je sve milija kako godine prolaze. Godinama se ustalilo pogrešno mišljenje da su tradicionalna domaća jela - kalorična, te da goje. Ukoliko povedete računa o načinu priprema, ova jela ćete pretvoriti u pravi melem za telo. 

Na šta treba obratiti pažnju?

  • Trudite se da kupujete domaće namirnice sa pijace ili od komšija koji gaje piliće, svinje, drže kokoške pa prodaju jaja... 
  • Od začina koristite samo so i biber, eventualno kurkumu i mlevenu začinsku papriku.
  • Ručak spremajte na malo masnoće, po mogućnosti 1 kašika maslinovog ulja. 
  • Zapršku izbacite iz opticaja. 
  • Trudite se da uz svaki ručak jedete i po 150 grama sezonske salate.
  • Pravite i konzumirajte po 1 krišku domaćeg hleba.

Predlažemo vam 7 domaćih kuvanih obroka ispod 500 kalorija:

Musaka od tikvica - 500 kalorija

Potrebno je za 4 osobe:

  • 500 grama mlevene junetine (da pojedete oko 150 grama junetine)
  • 500 grama tikvica
  • 1 glavica luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 jaje
  • 200 ml jogurta
  • so i biber

Priprema:

  1. Na malo ulja prodinstajte luk i meso, začinjeno sa solju i biberom. 
  2. Tikvice oljuštite i iseckajte na kolutove pa posložite deo na dno vatrostalne činije.
  3. Preko tikvica stavite sloj mesa.
  4. Preko mesa stavite ostatak tikvica.
  5. Sve zalijte sa umućenim jajetom sa jogurtom i začinima. 
  6. Pecite u rerni na 200 stepeni Celzijusa.
shutterstock-437513734.jpg
Foto: Shutterstock

Đuveč sa piletinom - 480 kalorija

Potrebno je:

  • 500 grama pilećeg filea
  • 300 grama pirinča
  • 1 paprika,
  • 1 paradajz
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa

Priprema: 

  1. Na malo ulja prodinstajte rendan luk, šargarepu, sekcanu papriku i paradajz.
  2. Dodajte seckano meso i dinstajte.
  3. Dodajte opran pirinač i začine i promešajte.
  4. Kada sve počne da se lepi za dno, prelijte sa bujonom od povrća, promešajte pa ostavite da se krčka oko 10 minuta.
  5. Dodajte još jednom bujon, promešajte i pospite svežim peršunom. 
tarana.jpg
Foto: Printscreen/YouTube

 Pileći batak i krompir iz rerne - 500 kalorija

Potrebno je:

  • 2 pileća bataka sa karabatakom
  • 500 grama krompira
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 tikvica
  • so, biber, senf, malo ulja

Priprema:

  1. Piletinu dobro namažite sa začinima i senfom.
  2. Povrće iseckajte pa stavite u podmašćen pleh.
  3. Ušuškajte piletinu sa povrćem i nalijte sa 200 ml vode. 
  4. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa.
shutterstock-1408327967.jpg
Foto: Shutterstock

 Ćufte u paradajz sosu - 496 kalorija

Potrebno je:

  • 500 grama mlevene junetine
  • 1 glavica crnog luka sitno seckana
  • 2 čena belog luka
  • 1 jaje
  • 1 rendana šargarepa
  • so i biber i svež peršun
  • 500 ml paradajz soka - domaćeg

Prilog: pire

Priprema:

  1. Mleveno meso pomešajte sa seckanim lukom, rendanom šargarepom, soli i biberom i svežim seckanim peršunom pa napravite loptice. 
  2. Loptice kratko ispecite u rerni, na pek papiru, da se uhvati korica.
  3. Prebacite ih u paradajz sos i kuvajte oko 20 minuta. 
  4. Poslužite uz pire krompir.
shutterstock_1682918341.jpg
Foto: Shutterstock

Boranija sa piletinom - 490 kalorija

Potrebno je:

  • 500 grama pilećeg filea
  • 500 grama boranije
  • 2 krompira
  • 1 šargarepa
  • 2 čena belog luka
  • 1 glavica crnog luka
  • svež peršun
  • so i biber

Priprema:

  1. Prodinstati luk i meso.
  2. Dodati ostalo seckano povrće i boraniju. 
  3. Naliti vodom i kuvati oko 30 minuta. 
  4. Začiniti sa solju i biberom, posuti peršunom.
boranija.jpg
Foto: Printscreen/YouTube

Gulaš od junetine - 470 kalorija

Potrebno je:

  • 500 grama junetine sečene na kockice
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 rendana šargarepa
  • so i biber
  • šaka sušenih šampinjona
  • 400 ml domaćeg paradajz soka

Priprema:

  1. Meso dinstati sa lukom i šargarepom. 
  2. Kada nalijete paradajz sok, dodajte i šampinjone i začine i sve krčkajte oko pola sata. 
  3. Poslužite uz pire krompir.
gulas.jpg
Foto: Shutterstock

Pileći paprikaš - 495 kalorija

Potrebno je: 

  • 500 grama pilećeg filea
  • 500 grama krompira
  • 1 glavica crnog luka
  • so, biber, začinska suva paprika
  • 1 šargarepa

Priprema:

  1. Prodinstati povrće na malo ulja i dodati meso.
  2. Naliti sve s vodom i kuvati 45 minuta na lagano. 
  3. Poslužiti toplo. 
paprikas.jpg
Foto: Printscreen/YouTube

Varivo od sočiva i ćuretine - 490 kalorija

Potrebno je:

  • Sočivo 400 grama
  • 250 grama mlevene ćuretine
  • so, biber, ulje
  • 1 paprika
  • 1 paradajz
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka

Priprema: 

  1. U dublju šerpu staviti malo ulja, sitno seckan luk, beli luk, papriku i paradajz.
  2. Kada se povrće prodinsta dodati mlevenu ćuretinu i sočivo, začiniti.
  3. Naliti vodu i kuvati oko 45 minuta. 
socivo3.jpg
Foto: printscreen/youtube/ vege mark

Balkanski pilav - 400 kalorija

Potrebno je:

  • 400 grama piletine
  • 400 grama pirinča
  • 1 crni luk
  • 1 rendana šargarepa

Priprema: 

  1. Povrće se izdinsta na malo ulja. 
  2. Preruči se u tepsiju, pa doda seckana piletina i pirinač i nalije se vodom da ogrezne.
  3. Zapeći u rerni na 200 stepeni Celzijusa na pola sta.
shutterstock-534100963.jpg
Foto: Shuterstock