"Šta kuvati danas?" večita je dilema većine nas, a dobra ideja za mene je često pola puta do pripreme obroka. Zbog toga sam pitala kolege, koji im je omiljeni obrok, a evo šta su odgovorili:

1. Sataraš - savršeno letnje jelo

"Sprema se lako, a zdravo je i ukusno," kaže koleginica koja sataraš sprema po starom receptu:

Prodinsta luk, paprike i paradajz, pa potom doda dobro oprano geršlo. Sve pusti da se krčka sa začinima i dosta svežeg peršuna. 

shutterstock_1987737866.jpg
Stari recept za sataraš podrazumeva korišćenje geršla Foto: Shutterstock

 2. Pasta na 100 načina

"Pastu na sve načine obožavam, a pošto je deca vole do sada sam osmislila sto recepata," kaže koleginica koja ima malu dečicu kod kuće. 

Ipak, njen omiljeni recept je pasta u paradajz sosu sa mocarelom, a evo kako je sprema: 

Skuvajte testeninu u slanoj vodi, ali da bude al dente. U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja, dodajte sitno seckan beli luk (po želji) i propržite dok ne zamiriše. Dodajte paradajz sos, posolite i pobiberite po ukusu. Ukoliko koristite domaći paradajz sos, možda će biti potrebno da ga malo prokuvate da se zgusne.
Dodajte oceđenu testeninu u paradajz sos i dobro promešajte. Dodajte kockice mocarele i promešajte još jednom. Ukoliko želite, možete dodati i sveže seckani bosiljak ili origano.

shutterstock-1825574234.jpg
Foto: Shutterstock

 3. Biftek uvek i svuda

"Meso je moj favorit, a ako mogu da biram onda je to biftek," kaže kolega koji voli biftek po ovom receptu:

Napravi se marinada od maslinovog ulja, bibera, senfa, belog luka u prahu, mirođije, sok od jednog luka i jedne kašike jogurta. Kada se biftek dobro marinira, onda se biftek posoli pre pečenja. U zavisnosti da li želite sirov, srednji ili dobro pečen biftek tako ga kasnije i pržite.

shutterstock-564129100.jpg
Biftek mora dobro da se marinira pre nego se spremi Foto: Shutterstock

 4. Pileći fileti napravljeni sa izmišljenim receptom

"Mama sprema najlepše pileće filete iz rerne, po njenom - izmišljenom receptu," kaže koleginica koja mamine đakonije često donosi na posao. 

Fileti piletine se iseku tanko, dobro začine a onda uvaljaju u kiselu pavlaku pa u prezle, poslažu se u vatrostalnu činiju i izapeku. Jednostavno, brzo i preukusno. 

img-8030.jpg
Pileći file iz rerne je odličan izbor jer se sprema bez masnoće Foto: Bakina kuhinja

5. Njoke sa spanaćem i piletinom - pravljene u pica pekaču

"Njoke koje se spremaju u pica pekaču, na terasi - kako se kuća ne bi grejala tokom vrućih letnjih dana," kaže koleginica koja njoke sprema po svom receptu. 

Isecka luk, izrenda šargarepu, pa to prodinsta u pica pekaču. Zatim doda pileći file na kocke sečen, pa to isto prodinsta. Doda brikete spanaća i prokuvane njoke. Nalije preko toga pavlaku za kuvanje, a kada se sve ukrčka doda beli luk i peršun. Pred posluživanje malo kačkavalja i to je to. 

njoke.jpg
Njoke iz pica pekača su savršen obrok za sve Foto: Printscreen Youtube/ Rosy’s salt&pepper

 A šta vi kuvate ovih dana? Pišite nam u komentarima.