Ručak koji se sprema od 15 do 30 minuta je sve što vam je potrebno tokom radne nedelje:

1. Piletina sa pavlakom i pečurkama

Vreme pripreme: 25 minuta
Sastojci:

  • 2 pileća filea
  • 200 g šampinjona
  • 1 čaša pavlake za kuvanje
  • 1 crni luk
  • So, biber, malo maslinovog ulja

Priprema: Iseci luk i pečurke, proprži na malo ulja. Dodaj piletinu isečenu na trakice. Dinstaj dok ne porumeni. Dodaj pavlaku, začini i kuvaj još 5–10 minuta.

Služi uz pirinač, pire krompir ili testeninu.

shutterstock-1050299429.jpg
Piletina sa pečurkama je obrok koji se sprema lako a ukus je fantastičan Foto: Shutterstock

2. Brza pasta sa tunjevinom

Vreme pripreme: 20 minuta
Sastojci:

  • 250 g testenine
  • 1 konzerva tunjevine u sopstvenom soku
  • 2 čena belog luka
  • Maslinovo ulje, peršun, so, biber

Priprema: Skuvaj testeninu. Na maslinovom ulju proprži beli luk. Dodaj tunjevinu i začine. Umešaj testeninu i peršun, promešaj i posluži.

shutterstock-579685879.jpg
Salata obrok je najpopularnija varijanta ručka za posao Foto: Shutterstock

3. Jaja na meksički način (Huevos Rancheros)

Vreme pripreme: 15 minuta
Sastojci:

  • 2–3 jaja
  • 1 paradajz (ili par kašika pasiranog)
  • Malo crnog luka
  • Pasulj iz konzerve (opciono)
  • Čili ili ljuta paprika (po ukusu)
  • Tortilje ili tost
  • Priprema:

Proprži luk, dodaj paradajz i čili. Dodaj jaja, blago posoli i poklopi da se isprže na pari. Služi preko tostiranih tortilja uz pasulj ili avokado.

omlet-sa-povrcem.jpg
Kajgana je puna proteina a kada joj se doda povrće postaje superobrok Foto: Thinkstock

4. Zapečene tikvice sa sirom

Vreme pripreme: 30 minuta
Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 100 g sira (feta, kačkavalj ili mocarela)
  • 2 jajeta
  • Malo pavlake
  • So, biber

Priprema: Tikvice iseći na kolutove i posoliti. Poređati u pleh, preliti umućenim jajima, pavlakom i narendanim sirom.

Peći 20 minuta na 200°C.

letnjirucak1.jpg
Tikvice su najzahvalnije povrće kada je reč o manjku kalorija Foto: Printscreen Youtube - JECA SVAŠTARICA

5. Brzi rižoto sa povrćem

Vreme pripreme: 25 minuta
Sastojci:

  • 1 šolja pirinča
  • 1 šargarepa, 1 paprika, 1 tikvica
  • Maslinovo ulje, so, biber
  • Parmezan (opciono)

Priprema: Skuvaj pirinač. U tiganju proprži sitno seckano povrće. Dodaj pirinač i začine, po želji i kašiku parmezana.