Sigurno ti se često desi da hrana brzo propadne, a ti moraš da je baciš. Pravilno čuvanje hrane može znatno produžiti njenu svežinu, smanjiti bacanje i uštedeti novac. Donosimo ti sedam jednostavnih, praktičnih saveta koje možeš odmah primeniti u svojoj kuhinji.
1. Pravilno odvajaj povrće i voće
Neke vrste voća i povrća luče gas etilen koji ubrzava zrenje i kvarenje drugih namirnica (npr. jabuke, banane, paradajz).
Čuvaj ih odvojeno, u zasebnim fiokama frižidera ili u posebnim posudama.
2. Koristi papirne ubruse za vlažno povrće
Povrće kao što su zelena salata, spanać i peršun voli vlagu, ali previše vlage ubrzava truljenje.
Stavi papirni ubrus u kesu ili kutiju sa povrćem da upija višak vlage i produži svežinu.
3. Ne pereš voće i povrće pre stavljanja u frižider
Vlaga sa pranja ubrzava razvoj bakterija i plesni. Operi ih neposredno pre konzumacije, a ne odmah po dolasku kući.
4. Koristi providne plastične posude sa poklopcem ili vakuumske kese
Održavaju optimalnu vlažnost i štite od kontakta sa vazduhom, koji brzo kvari hranu.
5. Pravilno čuvaj mlečne proizvode i jaja
Mleko, jogurt i sir drži na najhladnijem delu frižidera, a ne u vratima gde je temperatura promenljivija.
Jaja je najbolje držati u originalnoj kartonskoj kutiji, ne u fioci frižidera.
6. Zamrzavaj višak hrane
Sveže meso, voće i povrće možeš zamrznuti ako nećeš odmah koristiti.
Za dužu svežinu koristi kese za zamrzavanje ili vakum pakovanje.
7. Prati rok trajanja i koristi FIFO metodu
„First In, First Out“ znači da koristiš namirnice koje su prve kupljene, pre nego one novije.
Tako izbegavaš da hrana stoji dugo i propada.
Pravilno čuvanje hrane nije komplikovano, a može napraviti veliku razliku u kvalitetu, ukusu i štednji novca. Primeni ove savete i uživaj u svežoj hrani duže vreme.
