Recepti za lagane letnje ručkove koje smo odabrali za vas oduševili su svakog kojih je probao, a ono što je najvažnije - spremaju se za tili čas, drže dugo sitost, a imaju izvanredan ukus.

1. Tikvice punjene sirom i pečurkama
Sastojci:

  • 3 tikvice
  • 200 g sitnog sira
  • 100 g pečuraka
  • 1 jaje
  • 2 kašike pavlake
  • So, biber, peršun

Priprema:

Tikvice prepoloviti i izdubiti sredinu.

Iseckati pečurke i propržiti, pomešati ih sa sirom, jajetom, pavlakom i začinima.

Napuniti tikvice i peći u rerni na 200°C oko 30 minuta.

2. Pasta sa paradajzom i bosiljkom
Sastojci:

  • 250 g testenine
  • 4 sveža paradajza
  • 2 čena belog luka
  • Maslinovo ulje
  • Svež bosiljak
  • So, biber, parmezan
shutterstock-2108341016.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Testeninu skuvati.

Paradajz i beli luk prodinstati na maslinovom ulju, dodati bosiljak.

Pomešati sa testeninom i posuti parmezanom.

3. Pileći ražnjići sa sezonskom salatom
Sastojci:

  • 400 g pilećeg filea
  • Paprika, tikvica, luk (po izboru)
  • Maslinovo ulje, limun, začini
  • Salata po izboru (zelena, rukola, paradajz)
shutterstock-684940825.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Piletinu i povrće iseći na kocke, marinirati u ulju i limunu.

Nabosti na štapiće i peći na roštilju ili gril tiganju.

Servirati uz svežu salatu.

4. Hladna supa od krastavaca i jogurta
Sastojci:

  • 2 veća krastavca
  • 500 ml gustog jogurta
  • 2 čena belog luka
  • So, biber, kopar
hladna-supa-od-krastavaca.jpg
Foto: Stil

Priprema:

Krastavce izrendati ili izmiksati.

Pomešati sa jogurtom, začinima i belim lukom.

Ohladiti u frižideru i poslužiti uz tostirani hleb.

5. Salata sa tunjevinom i pasuljem

Sastojci:

  • 1 konzerva tunjevine
  • 1 konzerva belog pasulja
  • Paradajz, crveni luk, peršun
  • Maslinovo ulje, limunov sok, biber
profimedia0014114939.jpg
Foto: Profimedia

Priprema:

Ocediti pasulj i tunjevinu.

Dodati iseckano povrće.

Začiniti uljem i limunom, promešati i ohladiti pre serviranja.

 6. Azijska salata sa rezancima i kikirikijem

Sastojci:

  • Pirinčani rezanci
  • Kupus, šargarepa, paprika, mladi luk
  • Sos: soja sos, limeta, susamovo ulje, med, beli luk
  • Kikiriki i susam za posipanje
shutterstock-302662376.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Skuvaj rezance i isperi hladnom vodom.

Iseckaj povrće i pomešaj s rezancima.

Dodaj sos, promešaj i pospi kikirikijem.

7. Kukuruzne tortilje sa ribom i limetom
Sastojci:

  • Fileti bele ribe (bakalar, oslić...)
  • Kukuruzne tortilje
  • Kupus, šargarepa, crveni luk
  • Jogurt + limeta + beli luk (sos)
shutterstock-1309256632.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Ispeci ribu sa začinima (so, biber, limeta).

Kupus i šargarepu narendaj, luk tanko naseci.

U tortilju stavi ribu, salatu i prelij jogurt-sosom.