Sezona jagoda je uveliko počela, te ih iskoristite na sjajne načine! Oduševiće vas ukusom lake i jednostavne poslastice sa ovim crvenim voćem koje donosi brojne blagodeti organizmu.

1. Brza torta s jagodama i piškotama (bez pečenja)

Sastojci:

  • piškote
  • jagode
  • slatka pavlaka
  • krem sir ili mascarpone,
  • malo šećera
shutterstock-306662624.jpg
Foto: Shutterstock

2. Puding desert s jagodama

Sastojci:

  • vanila puding
  • mleko
  • jagode
  • mleveni keks
shutterstock-621373658.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Skuvaj puding, u čaše slaži red keksa, pudinga i jagoda. Ohladi u frižideru.

3. Smrznuti jogurt s jagodama (zdrava verzija sladoleda)

Sastojci:

  • smrznute jagode
  • grčki jogurt
  • med

sladoled-od-jagoda.jpg
Foto: Thinkstock

Priprema:

Sve izblendiraj u kremasti sladoled i posluži odmah.

4.  Kremasta ledena kocka sa jagodama

Sastojci:

  • 300 g mlevenog keksa (plazma, petit…)
  • 150 g otopljenog putera
  • 300 g jagoda
  • 500 ml slatke pavlake
  • 250 g mascarpone sira
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
torta-od-jagoda-profi.jpg
Foto: Profimedia

Priprema:

Umuti keks i otopljeni puter, utisni u pleh i ostavi u frižider.

Umuti pavlaku dok ne očvrsne, dodaj mascarpone, šećer i vanilu.

Preko kore nanesi pola fila, složi seckane jagode, pa ostatak fila.

Odozgo dekoriši još jagodama i ostavi 2–3 sata u frižideru da se stegne.

5. Jagode punjene vanilin i čokoladnim kremom

Sastojci:

  • 20 većih zrelih jagoda
  • 100 g mascarpone sira (ili krem sira)
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 2–3 kašike slatke pavlake

Za čokoladni krem:

  • 100 g crne čokolade (ili mlečne)
  • 50 ml slatke pavlake
punjene-jagode.jpg
Foto: You Tube / Printscreen / Fifteen Spatulas

Za dekoraciju (po želji):

  • Mleveni keks
  • Rendana čokolada
  • Mleveni lešnici ili orasi

Priprema:
Operi i pažljivo izdubi sredinu jagoda tako da dobiješ male "čašice". Ostaviti ih da se ocede na ubrusu.

Vanilin krem: Umuti mascarpone sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodaj pavlaku dok ne dobiješ glatku, mazivu smesu.

Čokoladni krem: Ugrej pavlaku do tačke ključanja (ne da provri), skloni sa šporeta i prelij preko izlomljene čokolade. Mešaj dok se ne dobije sjajan čokoladni krem (ganaš). Ohladi da se malo stegne.

Punjenje: U svaku jagodu najpre staviš malo čokoladnog krema (pomoću male kašičice ili šprica), pa preko toga vanilin krem.

Pospite odozgo mlevenim keksom, rendanom čokoladom ili seckanim lešnicima. Može i kap otopljene čokolade za sjaj.

Ostaviti u frižideru bar 30 minuta pre služenja.

 6. Čaša kolač od jagoda i šlaga

Sastojci:

  • biskvit
  • šlag
  • jagode
undefined
Foto: Shutterstock

Priprema:

Ređaj slojeve biskvita, šlaga i jagoda u čašama. Brzo i efektno!

7. Kremasti kolač sa grizom i jagodama

Sastojci:

  • mleko
  • griz
  • šećer
  • vanila
  • jagode

Priprema:

Skuvaj griz u mleku sa šećerom i vanilom, sipaj u čaše, dodaj jagode odozgo.

8. Brzi tart s jagodama (bez pečenja)

Sastojci:

  • 200 g mlevenog keksa (plazma, petit, graham…)
  • 100 g otopljenog putera
  • 300 g jagoda
  • 250 g mascarpone sira (ili krem sira)
  • 200 ml slatke pavlake
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
shutterstock-165452462.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Pomešaj mleveni keks i otopljeni puter, utisni u kalup za tart. Ohladi 15 minuta u frižideru.

Umuti mascarpone, pavlaku, šećer i vanilin šećer dok ne dobiješ gladak krem.

Premaži koru filom, poređaj sveže sečene jagode preko.

Ohladi još bar 1 sat u frižideru pre služenja.