Sezona jagoda je uveliko počela, te ih iskoristite na sjajne načine! Oduševiće vas ukusom lake i jednostavne poslastice sa ovim crvenim voćem koje donosi brojne blagodeti organizmu.
1. Brza torta s jagodama i piškotama (bez pečenja)
Sastojci:
- piškote
- jagode
- slatka pavlaka
- krem sir ili mascarpone,
- malo šećera
2. Puding desert s jagodama
Sastojci:
- vanila puding
- mleko
- jagode
- mleveni keks
Priprema:
Skuvaj puding, u čaše slaži red keksa, pudinga i jagoda. Ohladi u frižideru.
3. Smrznuti jogurt s jagodama (zdrava verzija sladoleda)
Sastojci:
- smrznute jagode
- grčki jogurt
- med
Priprema:
Sve izblendiraj u kremasti sladoled i posluži odmah.
4. Kremasta ledena kocka sa jagodama
Sastojci:
- 300 g mlevenog keksa (plazma, petit…)
- 150 g otopljenog putera
- 300 g jagoda
- 500 ml slatke pavlake
- 250 g mascarpone sira
- 3 kašike šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema:
Umuti keks i otopljeni puter, utisni u pleh i ostavi u frižider.
Umuti pavlaku dok ne očvrsne, dodaj mascarpone, šećer i vanilu.
Preko kore nanesi pola fila, složi seckane jagode, pa ostatak fila.
Odozgo dekoriši još jagodama i ostavi 2–3 sata u frižideru da se stegne.
5. Jagode punjene vanilin i čokoladnim kremom
Sastojci:
- 20 većih zrelih jagoda
- 100 g mascarpone sira (ili krem sira)
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašika šećera u prahu
- 2–3 kašike slatke pavlake
Za čokoladni krem:
- 100 g crne čokolade (ili mlečne)
- 50 ml slatke pavlake
Za dekoraciju (po želji):
- Mleveni keks
- Rendana čokolada
- Mleveni lešnici ili orasi
Priprema:
Operi i pažljivo izdubi sredinu jagoda tako da dobiješ male "čašice". Ostaviti ih da se ocede na ubrusu.
Vanilin krem: Umuti mascarpone sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodaj pavlaku dok ne dobiješ glatku, mazivu smesu.
Čokoladni krem: Ugrej pavlaku do tačke ključanja (ne da provri), skloni sa šporeta i prelij preko izlomljene čokolade. Mešaj dok se ne dobije sjajan čokoladni krem (ganaš). Ohladi da se malo stegne.
Punjenje: U svaku jagodu najpre staviš malo čokoladnog krema (pomoću male kašičice ili šprica), pa preko toga vanilin krem.
Pospite odozgo mlevenim keksom, rendanom čokoladom ili seckanim lešnicima. Može i kap otopljene čokolade za sjaj.
Ostaviti u frižideru bar 30 minuta pre služenja.
6. Čaša kolač od jagoda i šlaga
Sastojci:
- biskvit
- šlag
- jagode
Priprema:
Ređaj slojeve biskvita, šlaga i jagoda u čašama. Brzo i efektno!
7. Kremasti kolač sa grizom i jagodama
Sastojci:
- mleko
- griz
- šećer
- vanila
- jagode
Priprema:
Skuvaj griz u mleku sa šećerom i vanilom, sipaj u čaše, dodaj jagode odozgo.
8. Brzi tart s jagodama (bez pečenja)
Sastojci:
- 200 g mlevenog keksa (plazma, petit, graham…)
- 100 g otopljenog putera
- 300 g jagoda
- 250 g mascarpone sira (ili krem sira)
- 200 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema:
Pomešaj mleveni keks i otopljeni puter, utisni u kalup za tart. Ohladi 15 minuta u frižideru.
Umuti mascarpone, pavlaku, šećer i vanilin šećer dok ne dobiješ gladak krem.
Premaži koru filom, poređaj sveže sečene jagode preko.
Ohladi još bar 1 sat u frižideru pre služenja.