Fenomenalna

Baklava od maka: Ovaj sočan i ukusan kolač, kad probate, sigurno ćete praviti često

Pre služenja kolač treba dobro da upije sirup i da se ohladi

Recepti
Autor:
Baklava od maka: Ovaj sočan i ukusan kolač, kad probate, sigurno ćete praviti često
Recept za baklavu, Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1,5 dl ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 dl jogurta
  • 400 g mlevenog maka
  • 500 g tankog testa za baklavu

Sirup:

  • 1/2 l vode
  • 250 g šećera
  • 1 limun
baklava sa makom
foto: Profimedia

Priprema:

1. Jaja, šećer i vanilin šećer penasto umutite. Dodajte ulje, prašak za pecivo, jogurt i mak i sve lepo sjedinite.

2. U nauljenu tepsiju za baklavu stavite dva lista kora i premažite delom nadeva s makom. Postupak ponavljajte dok sve ne potrošite i na kraju odozgo stavite dva lista kora. Ovako poređanu baklavu isecite na kocke ili trouglove i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta.

3. U međuvremenu u šerpu stavite vodu i šećer, pa kad provri, kuvajte još desetak minuta. Na kraju dodajte limun nasečen na kolutove. Sirup prelijte preko baklave i odozgo poređajte kolutove limuna.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs