Naše bake pravile su fenomenalan fil od kuvanih jaja koji savršeno ide u svaku tortu, neverovatno je ukusan i kremast, a idealan je i za oblande!
Sastojci:
- 6–8 kuvanih žumanaca
- 200 g šećera u prahu
- 250 g putera (sobne temperature)
- 100 g čokolade za kuvanje (ili 2–3 kašike kakaa – po izboru)
- 1 kašičica vanilin šećera
- par kapi ruma ili ekstrakta vanile (opciono)
Foto: Shutterstock
Priprema:
Skuvati jaja (tvrdo kuvana), oljuštiti ih i izdvojiti samo žumanca.
Protisnuti žumanca kroz fino sito ili ih izgnječiti viljuškom dok ne budu sasvim glatka.
Umutiti penasto puter sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.
Dodavati pasirano žumance postepeno, neprestano muteći, da se sve lepo sjedini.
Otopiti čokoladu na pari i dodati u fil (ako koristiš kakao, prosejati ga sa šećerom i dodati uz žumanca).
Na kraju dodati malo ruma ili vanile za aromu (po želji).
Foto: Printscreen Youtube/ Domaći Recepti
Važnii saveti za što lepši fil:
- Fil treba da stoji na hladnom da se stegne pre nanošenja.
- Odličan je za kore sa orasima, patišpanj ili starinske kore sa belancima.
- Po želji, možeš dodati i mlevene orahe, lešnike ili kokos za dodatnu bogatost.
Budi deo Stil zajednice.