Naše bake pravile su fenomenalan fil od kuvanih jaja koji savršeno ide u svaku tortu, neverovatno je ukusan i kremast, a idealan je i za oblande!

Sastojci:

  • 6–8 kuvanih žumanaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 250 g putera (sobne temperature)
  • 100 g čokolade za kuvanje (ili 2–3 kašike kakaa – po izboru)
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • par kapi ruma ili ekstrakta vanile (opciono)

shutterstock-129863261.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:
Skuvati jaja (tvrdo kuvana), oljuštiti ih i izdvojiti samo žumanca.

Protisnuti žumanca kroz fino sito ili ih izgnječiti viljuškom dok ne budu sasvim glatka.

Umutiti penasto puter sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.

Dodavati pasirano žumance postepeno, neprestano muteći, da se sve lepo sjedini.

Otopiti čokoladu na pari i dodati u fil (ako koristiš kakao, prosejati ga sa šećerom i dodati uz žumanca).

Na kraju dodati malo ruma ili vanile za aromu (po želji).

Ambasador torta.jpg
Foto: Printscreen Youtube/ Domaći Recepti

Važnii saveti za što lepši fil:

  1. Fil treba da stoji na hladnom da se stegne pre nanošenja.
  2. Odličan je za kore sa orasima, patišpanj ili starinske kore sa belancima.
  3. Po želji, možeš dodati i mlevene orahe, lešnike ili kokos za dodatnu bogatost.