Baka je pre 50 godina uzela recept za slavsko žito u manastiru Žitomislić: Od tada ga spremamo na isti način

Od ovog recepta ne odustajemo punih 50 godina, važno je da se priprema započne dan ranije

Recepti
18:09h Autor:
Baka je pre 50 godina uzela recept za slavsko žito u manastiru Žitomislić: Od tada ga spremamo na isti način
Foto: Stil

Recept za slavsko žito u mojoj porodici ima poseban značaj, jer je moja baka dobila ovaj recept u manastiru Žitomislić blizu Mostara, i od 1975. godine pripremamo ga na ovaj način, čak i za vreme komunističke Jugoslavije, kada je bilo izazovno čuvati pravoslavne običaje.

Kod pravoslavnih vernika u Srbiji, slavski kolač i sveća su obavezni deo slavlja, a žito je neizostavno kao simbol života i smrti, koje ukućani i gosti dele uz vino. Iako na prvi pogled deluje jednostavno – samo skuvana i zašećerena pšenica – prave domaćice znaju da se za ukusno slavko žito treba uložiti više truda.

žito, Slavski Kolač, Slava, Slavska Trpeza, Slavsko žito
foto: Shutterstock

Recept

Prvo se 250 grama belije pšenice potopi u vodu i ostavi da odstoji preko noći. Sledećeg dana, pšenica se kuva nekoliko sati, uz često mešanje i dolivanje vode po potrebi, kako ne bi uvrela i zagorela. Kada je pšenica dobro skuvana, dok je još topla, samelje se i odmah pomeša sa 2 kašike meda po ukusu. Potrebno je dodavati med postepeno, uz stalno probanje, da žito ne bi bilo preslatko.

Slavsko žito, Slava
foto: Shutterstock

Nakon toga, dodaje se 200 grama mlevenih oraha i po želji rendani muskatni oraščić. Važno je sve postepeno mešati i probati kako bi se postigao savršen ukus. Kada je smesa gotova, prebacuje se u činiju za serviranje, pospe se mlevenim orasima i ukrasi prepolovljenim jezgrima oraha.

Ove količine su dovoljne za oko 20 osoba, a prema broju gostiju, možeš prilagoditi količinu sastojaka.

Na taj način, čuvate porodičnu tradiciju i pravoslavne običaje, prenoseći recepte i ljubav prema veri s generacije na generaciju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs