5 obaveznih zimnica koje svaka kuća treba da ima: Spremite ovo i bićete mirni tokom cele godine

Donosimo vam 5 obaveznih zimnica koje svaka kuća treba da ima.

Recepti
5 obaveznih zimnica koje svaka kuća treba da ima: Spremite ovo i bićete mirni tokom cele godine
Foto: Profimedia

Planirate li napraviti zimnicu, zapišite ovih pet recepata - pod obavezno ukiselite krastavce, mešano povrće, ali i paprike punjene kupusom. Tu je i nezaobilazan ajvar te najpopularniji džem - od šljiva. Izbegnite i najčešće greške kod pripreme zimnice.

1. Kiseli krastavci

Kiseli Krastavci
foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 5 kg kornišona
  • 3 l vodež
  • 1 l sirćeta
  • 3 kašike mirođije
  • lovorov list
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika soli
  • 1 vinobran
  • biber u zrnu
  • seme slačice

Priprema:

Kornišone operite u nekoliko voda, stavite na čistu krpu da se ocede pa ih uspravno poređajte u prethodno oprane tegle. U svaku teglu dodajte po jedan lorber, jedan cvet mirođije, kašičicu semena slačice i malo bibera u zrnu. Zatim sledi pravljenje preliva kojim se tegle pune: Vodu i sirće pomešajte, dodajte so i šećer, dobro promešajte i stavite da provri. Kada počne da ključa smaknite sa šporeta. Ostavite da se malo ohladi, pa dodajte vinobran i mešajte da se dobro rastopi. Sipajte preliv u tegle da skroz prekriju krastavčiće i dobro zatvorite svaku poklopcem.

Potom poređajte tegle u široku šerpu na čije dno ćete prvo staviti jednu krpu. Nalijte mlaku vodu do grla tegli i stavite na ringlu da voda ključa nekih 15-ak minuta. Kad krastavčići dobiju svetlo zelenu boju, a mehurići sa dna tegle krenu prema poklopcu, znak je da su kornišoni gotovi.

Izvadite iz tople vode i stavite u ćebe da se utople i tako prenoće. Sutradan ih poređajte na mesto gde inače držite zimnicu.

2. Mešana (šarena) salata

Salata
foto: Printscreen/youtube
  • 1 kg svežeg kupusa
  • 1 kg zelenih krastavaca mladih
  • 1 kg zelene paprike
  • 2 kisele jabuke
  • 1/2 kg zelenog paradajza
  • 1/2 kg šargarepe
  • 100 g soli
  • 100 g šećera
  • 500 ml alkoholnog sirćeta
  • 1,5 l vode
  • biber u zrnu
  • kesica slačice
  • veza celerovog lista

Priprema:

Svo povrće oprati i iseči na kolutove, a kupus na tanke rezance. Šargarepu malo blanširati (oko 5 min) ohladiti pa i nju iseći, na krugove. Dodati biber, slačicu, celerov list. U vodu dodati sirće, so i šećer i dobro izmešati, pa preliti preko salate. Pokriti pa svaki 2-3 sata izmešati. Ostaviti preko noći i sutra sipati u tegle.

3. Paprike punjene kupusom

Paprike punjene kupusom
foto: Printscreen Youtube / Brzi recepti i saveti

Sastojci:

  • 5 kg paprike babure
  • 2 glavice kupusa
  • biber u zrnu
  • lovorov list

Za preliv:

  • 3 l vode
  • 1 l sirćeta
  • 150 g soli
  • 200 g šećera

Priprema:

Paprike oprati, izbušiti i očistiti od semenki. Zatim iseckati ili izrendati kupus, pa ga posoliti, izmešati i ostaviti malo da odstoji. Iscediti ga potom dobro i puniti paprike, a zatim ih ređati u tegle. Između staviti biber i lovorov list. Sipati vodu, sirćem so i šećer u šerpu i napraviti sirup - sačekati da proključa i preliti paprike.

4. Ajvar

ajvar
foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 30 kg crvene mesnate paprike
  • 1,5 l ulja
  • 200 g soli
  • 50 g esencije
  • ljuta paprika po ukusu

Priprema:

Zapeći papriku na plotni šporeta i staviti u šerpu prekrivenu kuhinjskom krpom da se malo ohladi. Oljuštiti papriku, baciti peteljku i semenke, i staviti je u plastični džak za krompir da se ocedi preko noći.

Sutradan samleti u mašini za mlevenje mesa ili nekom električnom aparatu. Staviti šerpu na šporet da se vrlo malo zagreje, sipati mlevenu papriku, dodati ulje i so i promešati. Pržiti mlevenu papriku otprilike 2 do 2,5 sata, u zavisnosti od jačine vatre uz stalno mešanje.

Pred kraj prženja, kada je ajvar skoro gotov, dodati esenciju i mešati još 10-tak minuta. Ajvar je gotov kada provučete kutlaču po dnu šerpe, a iza nje ostaje trag, jer se ajvar dovoljno zgusnuo.

Ostaviti ajvar da se malo prohladi (oko sat, dva) pa sipati u suve i čiste tegle. Ostaviti pune tegle da odstoje nepoklopljene 5-6 sati, a zatim ih zatvoriti poklopcima ili celofanom. Ako volite ljuti ajvar, od samog početka dodajte i ljute paprike. Ako zelite mešanu količinu, podelite ukupnu masu mlevenih paprika na pola i dodajte ljutu mlevenu papriku u jednu polovinu pre prženja. Ljute paprike se dodaju po ukusu.

5. Džem od šljiva

Džem od šljiva
foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 10 kg šljiva
  • 2,5 kg šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1 limun

Priprema:

Dobro operite šljive, te ih iseckajte na pola i izvadite koštice. Stavite ih u veliku posudu s naseckanim limunom da se kuva na laganoj vatri, povremeno mešajući dok šljive ne omekšaju i ne puste sok. Kada dobijete tečnu smesu onda morate mešati stalno. Kuvajte ih dva i po sata uz stalno mešanje, zatim dodajte šećer i vanilin šećer. Nastavite da kuvate još najmanje sat vremena.

U međuvremenu operite 10- ak manjih teglica i zagrejte ih u rerni na 120 Celzijusa. U vruće tegle sipajte vruć džem, čvrsto zatvorite i okrenite naopako dok se ne ohladi.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs