Potrebni sastojci za pesto:

  • Svež bosiljak (đenoveze) samo listovi
  • seme bundeve - golica ili može badem, orasi, indijski orasi
  • maslinovo ulje
  • (može i beli luk i kačkavalj da se doda, na vama je)

Priprema: Bosiljak oprati i odvojiti listiće staviti ih u blender. Dodati golice po želji (ili koštunjavog voća), naliti malo maslinovog ulja i dodati so i sve samleti u gustu smesu.

Skuvati makarone ili špagete pa dodati u vrelu testeninu ovaj dobjeni pesto.

Poslužiti uz paradajz salatu, a možete dodati i po neku maslinu.

233510076-267626401412018-2271364080141307826-n.jpg
Foto: Stil

Zašto je baš ovo najzdraviji letnji ručak?

Glavni sastojak ovog obroka je svež bosiljak koji je jedan od najjačih antioksidanata. Bosiljak je izvor B6 vitamina i magnezijuma i smatra se jednim od najboljin namirnica za zdravlje srca. Konzumiran sirov ima još jače dejstvo.

Paradajz se smatra glavnom voćkom za mršavljenje jer 95% paradajza čini voda. Bogat je A, C, K, B6 vitaminima, folnom kiselinom i kalijumum, natrijumom, magnezijumom, fosforom i bakromi smatra se odličnim za srce i snižavanje krvnog pritiska.

Tu je i maslinovo ulje je najbolje od svih masnoća koje treba da unesete u telo. Jedna kašičica sadrži toliko E vitamina koliko je potrebno za zdravlje kože. Redovna upotreba smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Pesto sos od bosiljka iz kućne radinosti je najbrži i najzdraviji ručak koji možete napraviti tokom letnjih vrućina