Pilav se u Srbiji sprema sa piletinom i pirinčem, a često domaćice greše i biraju pogrešno meso kada pripremaju ovo jelo. Ako želite da bude ukusniji najbolje je da koristite celo pile, a evo kako Grci to rade.
Sastojci:
- pile - 1/2 komada
- pirinač - 250 g
- luk - 1 glavica
- maslac - 60 g
- pileći bujon - 400 ml
- paradajz - 2 komada
- šargarepa - 1 komad
- orasi - 60 g, istucani
- majčina dušica - 1 kašičica
- biber - po ukusu
- so - po ukusu
Priprema:
Skuvamo pile u oko 600 ml vode.
Izvadimo, odvojimo od kostiju i isečemo na tanke ivice.
Skuvamo opran pirinač u šerpi sa vodom u odnosu jedna prema dva i po. Ocedimo.
Pržimo dok ne postane prozračan luk i šargarepa isečena na srednje kocke u tiganju sa maslacem.
Dodajemo so, biber, majčinu dušicu i piletinu i pržimo pet minuta.
Prelivamo toplim bujonom i poparenim, oljuštenim i na kocke isečenim paradajzom i orasima i kuvamo dok voda od paradajza ne ispari.
Dodajemo skuvani pirinač, promešamo i sklanjamo sa ringle.
(Stil/ Bonapeti.rs)
Bonus video: