Ovako Grci prave pilav sa piletinom: Jedan sastojak čini ga kremastijim i ukusnijim, a sprema se očas posla

Donosimo vam jednostavan recept za Grčki pilav sa piletinom.

Recepti
Ovako Grci prave pilav sa piletinom: Jedan sastojak čini ga kremastijim i ukusnijim, a sprema se očas posla
Foto: Shuterstock

Pilav se u Srbiji sprema sa piletinom i pirinčem, a često domaćice greše i biraju pogrešno meso kada pripremaju ovo jelo. Ako želite da bude ukusniji najbolje je da koristite celo pile, a evo kako Grci to rade.

Pilav
foto: Shuterstock

Sastojci:

  • pile - 1/2 komada
  • pirinač - 250 g
  • luk - 1 glavica
  • maslac - 60 g
  • pileći bujon - 400 ml
  • paradajz - 2 komada
  • šargarepa - 1 komad
  • orasi - 60 g, istucani
  • majčina dušica - 1 kašičica
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu

Priprema:

Skuvamo pile u oko 600 ml vode.

Izvadimo, odvojimo od kostiju i isečemo na tanke ivice.

Skuvamo opran pirinač u šerpi sa vodom u odnosu jedna prema dva i po. Ocedimo.

Pržimo dok ne postane prozračan luk i šargarepa isečena na srednje kocke u tiganju sa maslacem.

Dodajemo so, biber, majčinu dušicu i piletinu i pržimo pet minuta.

Prelivamo toplim bujonom i poparenim, oljuštenim i na kocke isečenim paradajzom i orasima i kuvamo dok voda od paradajza ne ispari.

Dodajemo skuvani pirinač, promešamo i sklanjamo sa ringle.

(Stil/ Bonapeti.rs)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs