Recept za najomiljniji ručak kod Grka: Razno punjeno povrće na ovaj način je nešto što morate probati, jer ukus očarava

Recept za najomiljeniji ručak kod Grka obavzeno sačuvajte, idelano je za sve prilike!

Recepti
12:24h
Recept za najomiljniji ručak kod Grka: Razno punjeno povrće na ovaj način je nešto što morate probati, jer ukus očarava
Foto: Printscreen Youtube - Fresh Piato

Grci su narod koji ne voli preterano rano da jede, ali kuhinja im je fenomenalna, te brojni recepti sa tog područja prave se po celom svetu. Gemsita, razno punjeno povrće sa pirinčem, je jedno od najomiljeniji specijaliteta kod njih.

Sastojci:

  • 3 paradajza
  • 3 paprike
  • 3 patlidzana
  • 3 krompira
  • 300g belog pirinča
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • 50g pinjola
  • 50g suvih grožđica
  • 1 čaša paradajz soka
  • Seckani sveži peršuna i mirođija po ukusu
  • So, biber, Vegeta, malo šećera
  • Maslinovo ulje

Priprema:

Operemo svo povrće, pripremimo paprike za punjenje, paradajz i patlidžan izdubimo kašikom i zadržimo unutrašnjost za punjenje a vrh paprike i paradjza da poklopimo povrće pred pečenje. Krompir oljuštimo i isečemo, poređamo u tepsiju povrće za punjenje, praznine popunimo krompirom, pospemo malo soli i šećera kako bi povrće pustilo svoje sokove.

Prelazimo na smesu za punjenje. Na maslinovom ulju dinstamo sitno seckani luk. U blenderu usitnimo šargarepu i unutrašnjost patlidžana pa i to dodamo u tiganj i dinstamo par minuta. Dodajemo pirinač, pinjole i grožđice. U blenderu izmiksamo unutrašnjost paradajza i čašu soka od paradajza. Pola ove smese dodajemo u punjenje a pola ostavljamo za kraj. Dodajemo i čašu vode u tiganj, začine i kuvamo na blagoj vatri par minuta dok ne omekša pirinač. Skinemo sa vatre i pospemo svežim začinskim biljem.

Punimo povrće sa smesom od pirinča. Za kraj, u preostali paradajz sos dodajemo maslinovo ulje i ovim prelijemo svo povrće i dobro posolimo.

Pečemo u rerni na 200 stepeni, prvih pola sata prekriveno alu folijom a potom još sat vremena dok jelo dobro ne porumeni. Serviramo Gemista uz svež hleb ali mimo posta neizostavan je i feta sir.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs