SAVRŠEN SPOJ NESPOJIVOG OVOG KOLAČA PRIRAŠĆE VAM SRCU: Možemo da se kladimo da će vam ovo postati omiljena poslastica

Ovaj kolač je potpuno drugačiji od svega što ste probali, spoj kremastog i hrskavog, osvežavajućeg jogurta i višnji otkriće vam jednu sasvim novu dimenziju ukusa

Recepti
SAVRŠEN SPOJ NESPOJIVOG OVOG KOLAČA PRIRAŠĆE VAM SRCU: Možemo da se kladimo da će vam ovo postati omiljena poslastica
Foto: printscreen Youtube

Jogurt torta sa višnjama, svojevrsna je osvežavajuća i kremasta lepotica pred kojom niko nije ostao ravnodušan. U sebi spaja lagani krem od jogurta i belanaca sa sočnim i osvežavajućim višnjama i sve to lepo ušuškano u prhko testo posuto prah šećerom. Pa ko voli, nek izvoli.

Vreme pripreme:

  • 30 minuta + pečenje

Sastojci:

Za džem:

  • 500 g višanja (mogu i smrznute)
  • 70 g kukuruznog skroba
  • 150 g šećera
  • 150 ml vode

Za testo:

  • 3 žumanca
  • prstohvat soli
  • 80 g šećera u prahu
  • 80 g rastopljenog putera
  • 1 kašika vanile
  • 200 g brašna
  • 1 kašika praška za pecivo

Za krem:

  • 500 g grčkog jogurta
  • 50 g kukuruznog skroba
  • 1 kašika vanile
  • 3 belanca
  • prstohvat soli
  • 130 g šećera
    Kolač sa višnjama
    foto: printscreen youtube

    Priprema:

Najpre u višnje dodajte skrob, šećer i vodu, dobro promešajte i stavite da se kuva na laganoj vatri dok se ne zgusne.

Potom u dublju činiju stavite jaja, prstohvat soli, šećer u prahu. Umešajte žicom dok ne pobeli. Dodajte otopljen puter, pa opet pomešajte. Dodajte i ekstrakt vanile, pa mešajte. Kroz sito dodajte brašno i prašak za pecivo. Umešajte dobro špatulom, pa rukama oblikujte jufku.

Odvojite mali komad testa i stavite ga u zamrzivač na 15 minuta.

Pripremite pleh za pečenje kao za tart samo dubok, veličine 20 cm. Na dno stavite papir za pečenje, pa rasporedite testo po dnu i po ivicama kalupa. Na testo rasporedite kuvane višnje.

Potom u dublju posudu stavite grčki jogurt, ekstrakt vanile, kukuruzni skrob i dobro umešajte. U drugu posudu stavite belanca, prstohvat soli i mutite mikserom. Lagano dodajte šećer dok ne dobijete čvrst šne. Kada postane čvrsto, pomešajte sa jogurtom tako što ćete dodavati malo po malo belanaca i mešati.

Smesu staviti preko višanja koje su već na testu, a odozgo narendati zaleđeno testo. Lepo rasporedite po celoj površini.

Tortu pecite nekih 40 minuta u rerni unapred zagrejanoj na 180 stepeni ili dok se vrh lepo ne podigne.

Prebacite na tacnu, pa pospite šećerom u prahu.

Prijatno!

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs