Prvomajski praznici obično služe da se okupi društvo i porodica, te da se uz roštilj lepo provede dan u prirodi. A pred vama su recepti za, čak, pet salata koje idu fenomenalno uz meso, a gotove su za svega nekoliko minuta. I ne brinite, ako se popije čašica više, tu je i salata za mamurluk!
Salata od mocarele i povrća
Sastojci:
- 1 šolja rendane šargarepe
- 1 tikvica (narezana na kolutove)
- 1 šolja mocarele u obliku kuglica
- 1 šolja zelene salate (narezane na trake)
- 1 kašičica maslinovog ulja
- so
- crni biber
Priprema:
Tikvice isecite na kolutove i stavite malo na roštilj. Pomešajte preostale sastojke za salatu, pa dodajte grilovane tikvice.
Salata protiv mamurluka
Sastojci:
- 2 šargarepe
- 1 koren rena
- 1 celer
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 šoljica jabukovog sirćeta
Priprema:
Sve se očisti, sitno narenda i izmeša pa prelije kašikom maslinovog ulja i šoljicom jabukovog sirćeta. Jede se odmah po spremanju.
Lenjingradska salata
- Oko 1,5 kg (5-6 većih krompira) krompira
- 2 praziluka (uglavnom beli i svetliji deo) iseckati na kolutiće i odvojiti kružiće
- 250 g rendanog trapista ili gaude
- 200 g majoneza
- 0.5 l jogurta
- 2 pavlake (ili 1 jogurt+1 pavlaka)
- soli, bibera i seckanog peršuna
Priprema:
Krompir skuvati u ljusci, toplog oljuštiti i iseckati na kockice, ali ne previše sitno jer ce se onda lako pretvoriti u kašu prilikom mešanja ili izrendati na krupno rende.
Seckani krompir staviti u odgovarajuci dublji sud.
U veću posudu pomešati majonez, pavlaku, jogurt, iseckan peršun, so i biber (može i malo sirćeta ili limunovog soka ako jogurt nije dovoljno kiseo).
Tu mešavinu sipati preko krompira i blago promešati. Na ovaj način se komadići krompira neće zalepiti jedni za druge.
Praziluk iseci na kolutiće, posoliti i ostaviti par minuta. Dodati praziluk i sir u krompir i pažljivo sve promešati.
Ostaviti da se ohladi par sati u frižideru.
Bekrijska salata
Sastojci:
- 500 gr sira
- 200-250 ml kisele pavlake
- pola praziluka
- 1 luk
- 2 kašičice senfa
- 4 čena belog luka
- 2 kašičice senfa
- beli luk u prahu
- kašičica dimljene paprike
- so i biber
- ljuta paprika
- 2 kašike ajvara
- čili sos
Priprema:
Pomešajte sir i kiselu pavlaku. Dodajte tri vrste luka. Crni luk, praziluk i beli luk. Stavite senf, dimljenu papriku, beli luk u prahu. Promešajte dobro. Dodajte ajvar, so i biber. Stavite i malo ljute paprike i čili sosa. Promešajte, ohladite i servirajte uz roštilj.
Tarator salata
Sastojci:
- 1 veći krastavac
- 1-2 čena belog luka
- kiselo mleko, jogurt ili pavlaka
- so, biber
- malo ulja
- mirođija
U nekim kulturama u tarator salatu se dodaju i mlevani orasi, a i rotkvice se lepo slažu.
Priprema:
Beli luk posolite i najpre izgnječite u avanu, da se napravi kaša. Krastavac isecite na kockice, malo ga posolite. Prelijte ga kiselim mlekom ili jogurtom. Možete dodati i malo pavlake, a nećete pogrešiti ni ako sva tri zajedno pomešate. Ako želite malo ređu i lakšu varijantu, dodaćete više jogurta, i bez pavlake. Pobiberite, dodajte beli luk, ulje i nezaobilazno — svežu seckanu mirođiju (opciono, može biti i sušena, ali će ona biti manje opojnog mirisa).
Ostavite da se prohladi u frižideru i poslužite kao savršenu osvežavajuću salatu uz svinjsko, goveće ili jagnjeće meso sa roštilja.
Donosimo vam recepte za prelepe salate koje se savršeno slažu sa mesom, nema osobe koja ih ne voli