Obrok salate su najzgodnija varijanta za ručak na poslu. Lako se spremaju, a mogu čak i da stoje par sati u činiji na sobnoj temperaturi a da se ne pokvare. Kada ih konzumirate iz njih ćete dobiti ono najbolje - vitamine i minerale potrebne za taj dan.
Donosimo vam 7 recepata za 7 obrok salata:
Leblebije i povrće
Potrebno je:
- Maslinovo ulje
- Sok od pola limuna
- začini: so, biber, svež korijander, čili
- 2 konzerve leblebije - ili skuvana leblebija
- 1 sitno seckan krastavac
- 20 komada čeri paradajza
- 1 glavica crnog luka
- 1 avokado
- 1 rendana šargarepa
Priprema: Prvo napravite preliv od maslinovog ulja, začina i soka od limuna. Potom iseckajte svo potrebno povrće, dodajte leblebije, a onda i preliv. Promešajte i poslužite.
Salata od makarona i piletine
Potrebno je:
- Kuvane makarone
- Grilovano parče pilećih grudi
- Zelena salta
- Čeri paradajz
- Sir i dresing po želji
Priprema: Skuvajte i procedite makarone. Dodajte im iseckanu piletinu i zelenu salatu, a potom dodajte i čeri paradajz. Napravite dresing po želji, izmešajte i izrendajte malo sira.
Fit salata
Potrebno:
- Krastavac
- Paradajz
- Avokado
- Svež peršun
- Luk
- Začini
- Ulje i sok od limuna
Priprema: Isecakajte povrće i voće, dodajte maslinovo ulje i začine, promešajte i poslužite.
Kukuruz salata
Potrebno:
- Kukuruz šećerac
- Preliv od: sok od limuna, maslinovo ulje, peršun, beli luk, čili, so i biber
- Makaroni
- Avokado
- Paradajz
- Crni luk
Priprema: Skuvajte kukuruz šećerac i makarone. Procedite i prohladite. Dodajte im avokado, paradajz i crni luk. Preliv i promešajte.
Proteinska salata
Potrebno
- Preliv: Med, maslinovo ulje, senf, so i biber, beli luk
- Zelena salta
- Piletina
- Slanina
- Paradajz
- Luk
- avokado
Priprema: Piletinu prelijte marinadom i ostavite je u frižideru. Zatim je ispecite u tiganju. Slaninicu takođe ispecite. Izmešajte salatu, paradajz, avokado, luk, piletinu, slaninu i dresing.
Egzotik
Potrebno je:
- Soja sos, smeđi šećer, sok od limuna, susam, rendani đumbir, beli luk
- Zelena salata
- Pileće grudi
- Mango
- Crvena paprika
- Grašak
- Avokado
Priprema: Umutite soja sos, smeđi šećer, sok od pola limuna, susam, rendano parče đumbira, beli luk i u tu marinadu stavite pileće grudi. Nakon dvadeset minuta što su odstojale u tom sosu, ispecite ih u rerni. Sačuvajte još tog dresinga i dodajte mu malo maslinovog ulja.
Zatim u činiju iseckajte salatu, crvenu papriku, mango, grašak i avokado. Dodajte pileće grudi i ostatak dresinga. Promešajte i poslužite.
Šarena salata
Potrebno je
- Avokado
- 1 čen belog luka
- so
- biber
- maslinovo ulje
- sok od pola limuna
- svež korijander
- Paprika
- grašak
- luk
- zeleni deo luka
- paradajz
- kukuruz šećerac
- crni pasulj
Priprema: Izmešajte avokado, sok od limuna, svež korijander, maslinovo ulje i so i biber. Zatim iseckajte papriku, paradajz, dodajte grašak i pasulj, zatim dodajte zeleni deo luka, glavicu crnog luka, kukuruz šećerac i promešajte sve.