Donosimo vam tri jela koja danima mogu da stoje u frižideru, a koja mogu da se kombinuju uz razne namirnice, u zavisnosti od čega svaki dan možete imati potpuno drugi obrok.
Količinu prilagođavate članovima svoje porodice, kao i vašim potrebama, a ono što je dobro jeste da za pripremu ovih jela ne treba puno vremena.
1. Bolonjeze sos
Jedan dan možete da ga koristite za špagete, a ostatak sosa da čuvate u fižideru, a neki od narednih dana, sos može da se iskoristi za lazanje.
Sastojci:
- 1 kg mlevenog mesa
- 1000 ml pasiranog paradajza
- 300 ml crvenog vina
- 4 luka
- 4 šargarepe
- 4 čena belog luka
- maslinovo ulje
- so, biber
Priprema: Luk i šargarepu sitno nasecite i propržite na maslinovom ulju. Dodajte sitno seckani beli luk i kratko popržite. Dodajte mleveno meso i kuvajte dok ne omekša. Dodajte vino i sačekajte da alkohol ispari, pa dodajte pasirani paradajz. Kuvajte na laganoj vatri dok se sos ne zgusne.
2. Piletina sa začinima i sirom
Sastojci:
- 5 kašika maslinovog ulja
- 800 g pilećih bataka i karabataka
- 100 g luka
- 50 g pančete
- 3 čena belog luka
- 50 ml belog vina
- 100 ml paradajz pirea
- 450 g smrznutog graška
- 400 g krompira,
- so, biber, suvi začin, naseckan peršun
- 200 g kačkavalja
Priprema: Na zagrejanom ulju propržiti piletinu. Meso izvaditi, a u ulje dodati naseckan luk i propržiti. Zatim dodati naseckanu pančetu, sitno iseckan ili izgnječen beli luk i sve zaliti vinom i paradajz pireom.
Vratiti piletinu i posuti suvim začinom. Nastaviti dinstanje, uz dodavanje vode po potrebi, oko pet minuta. Zatim dodati kapar, grašak i naseckani krompir. Dinstati oko 20 minuta, dok povrće ne omekša. Po potrebi posolite i pobiberite, i pospite iseckanim peršunom. Pospite rendanim kačkavaljem i služite.
3. Pljeskavice od tikvica
Sastojci:
- 2 tikvice
- 2 veće šargarepe
- 2 veće paprike
- 8 čena belog luka
- veza peršunovog lista
- 4 jaja
- 4 kašike prezli
- 4 kašike brašna
- So
- Ulje
Priprema: Tikvicu oljuštiti i narendati kao za jabuke. Šargarepu narendati na sitn deo za koricu limuna. Papriku iseći na sitne kockice. Sve posoliti izmešati i ostaviti da odstoji 10 min. Ocediti dobro sok rukama. U ocedjen deo dodati gnječen beli luk, jaja, brašno, prezle i peršunov list. Dobro sjediniti masu i peći oko 40 minuta na 180 c.
Pljeskavice od tikvica takođe mogu duže da stoje u frižideru. Jedan dan možete da ih služite uz pire krompir, dok drugi možete da spremite neku jaču čorbu, nakon koje će vam dobro doći pljeskavice od tikvica.
Bonus video: