10 NAJUKUSNIJIH RECEPATA NA SVETU: Kombinacija mekane i sočne piletine sa različitim jednostavnim dijetalnim dodacima

Jedan od najtežih delova pripreme ručka jeste ideja uz misao šta sutra kuvati, stoga vam donosimo 10 jednostavnih recepata

Recepti
15:35h Autor:
10 NAJUKUSNIJIH RECEPATA NA SVETU: Kombinacija mekane i sočne piletine sa različitim jednostavnim dijetalnim dodacima
Foto: Igy the cook

Piletina je niskokaloricna namirnica, bogata proteinima, vitaminima i mineralima, koja kada se pripremi na pravilan nacin pruza mnoge zdravstvene benefiti.

Diplomirani nutricionista-dijetetičar Aleksandru Sedlarević savetuje da se za ručak konzumira niskokalorično povrće koje se priprema kuvanjem. Kada je reč o mesu, nutricionistkinja onima koji ga jedu predlaže da konzumiraju sledeće tipove mesa - "Ako ne postoji dovoljno vremena sa pripremu kuvanog obroka uvek zdravija opcija moze biti posno meso kao sto su piletina, ćuretina, teletina, junetina ili posna riba. I uvek se pobrnite da imate uz to unos povrća i sveže salate", prenosi Sensa.

U nastavku ovog teksta vam donosimo 10 recepata sa piletinom.

Piletina sa karijem i povrćem:

Sastojci:

  • 500g pilećih grudi, isečenih na kockice
  • 2 šargarepe, isečene na tanke štapiće
  • 1 crvena paprika, isečena na kockice
  • 1 šolja graška (svežeg ili smrznutog)
  • 1 luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike karija u prahu
  • 1 konzerva kokosovog mleka (400ml)
  • So i biber po ukusu
  • Kuvani pirinač za posluživanje
  • Sveži peršun za ukrašavanje (opciono)
Piletina
foto: Printscreen Youtube / Sherpica Recipes

Uputstvo:

Zagrejte maslinovo ulje u velikoj tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte iseckani luk i beli luk te pržite oko 2-3 minute dok luk ne postane staklast.

Dodajte isečenu piletinu u tiganj i pržite je dok ne postane zlatno smeđa sa svih strana, obično oko 5-7 minuta.

Kada je piletina gotova, dodajte šargarepu, papriku i grašak u tiganj. Nastavite kuvati povrće i piletinu još 5-7 minuta, povremeno mešajući, dok povrće ne omekša.

U međuvremenu, u maloj šerpi zagrejte kokosovo mleko na srednje jakoj vatri. Dodajte kari u prahu, so i biber po ukusu. Promešajte dok se sve dobro ne sjedini i dok ne postignete željenu konzistenciju.

Kada je povrće i piletina skoro gotovi, prelijte ih kari kokosovim sosom. Promešajte sve sastojke da se sjedine i ostavite da se krčka još 2-3 minute kako bi se svi ukusi proželi.

Kada je jelo gotovo, poslužite ga preko kuvanog pirinča i pospite seckanim svežim peršunom za dodatnu aromu i dekoraciju.

Piletina sa medom i povrćem:

Sastojci:

  • 4 pileća fileta
  • 1/4 šolje meda
  • 1/4 šolje soja sosa
  • 2 kašičice svežeg rendanog đumbira
  • 2 šargarepe, iseckane na kolutove
  • 1 šolja brokule, razdvojena na manje cvetove
  • 1 srednja tikvica, iseckana na kolutove
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • Integralna riža za posluživanje
Piletina na mađarski način, Piletina
foto: Printscreen/youtube

Priprema marinade:

U maloj posudi, pomešajte med, soja sos i rendani đumbir. Dobro promešajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Mariniranje piletine:

Stavite pileće filete u plitku posudu ili vrećicu za zamrzavanje.

Prelijte marinadom preko piletine, osiguravajući da su svi delovi mesa prekriveni marinadom.

Ostavite piletinu da se marinira u frižideru najmanje 30 minuta, idealno bi bilo nekoliko sati ili preko noći da se ukusi dobro upiju.

Priprema povrća:

Prethodno zagrejte rernu na 200°C.

Na velikom plehu za pečenje, rasporedite isečeno povrće (šargarepu, brokulu, tikvice) ravnomerno.

Poprskajte povrće sa malo maslinovog ulja i začinite po ukusu solju i biberom.

Nakon što se piletina marinirala, stavite je preko povrća na plehu.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta ili dok piletina ne bude potpuno pečena, a povrće blago rumeno i mekano. Vreme pečenja može varirati ovisno o debljini pilećih fileta.

Kad je piletina pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da odmori nekoliko minuta pre sečenja.

Poslužite pileća filete sa pečenim povrćem preko integralne riže.

Pileća salata s avokadom:

Sastojci:

  • 2 pileće grudi
  • 1 avokado
  • 1 veći paradajz
  • 1 šolja kuvanog kukuruza
  • 2 šake zelene salate (možete koristiti rukolu, zelenu salatu ili baby špinat)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Sok od 1 limuna
  • So i biber po ukusu
Piletina sa avokadom
foto: Shutterstock

Uputstvo:

Stavite pileće grudi u lonac i prekrijte ih vodom.

Dodajte malo soli i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 15-20 minuta, ili dok piletina ne postane potpuno kuvana.

Izvadite piletinu iz vode i ostavite je da se malo ohladi. Zatim je iseckajte na kockice ili trakice, po vašem izboru. Operite paradajz i iseckajte ga na kockice. Očistite avokado, odstranite košticu i iseckajte ga na kockice. Ako koristite svežu zelenu salatu, operite je i osušite. Možete je iskidati na manje komade.

U velikoj posudi, pomešajte kuvanu piletinu, iseckani paradajz, avokado, kuvani kukuruz i zelenu salatu.

Prelijte salatu sa 2 kašike maslinovog ulja i sokom od 1 limuna.

Dodajte so i biber po ukusu.

Po želji, možete dodati još začina ili sok od limuna pre posluživanja.

Piletina u tiganju s povrćem:

Sastojci:

  • 500g pilećih grudi, isečenih na trakice
  • 1 crvena paprika, isečena na trakice
  • 200g šampinjona, isečenih na listiće
  • 1 veza mladog luka, iseckanog
  • 2 paradajza, isečena na kockice
  • 3 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So, biber, suvi začini po ukusu
  • Kuvana testenina po izboru
jelo, piletina
foto: Shutterstock

Uputstvo:

Priprema povrća: Operite i pripremite sveže povrće. Crvenu papriku očistite od semenki i iseckajte na trakice. Šampinjone operite i naseckajte na listiće. Mladi luk iseckajte na tanke kolutove, koristeći i beli i zeleni deo. Paradajz iseckajte na male kockice. Beli luk sitno iseckajte.

Priprema pilećeg mesa: Isecite pileće grudi na tanke trakice. Možete ih dodatno posoliti, pobiberiti i dodati suve začine po želji.

Prženje pilećeg mesa: Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte isečene pileće trakice i pržite ih dok ne postanu zlatno smeđe sa svih strana, oko 5-7 minuta. Ovo će zavisiti i od debljine trakica. Prebacite prženo pileće meso na tanjir i ostavite sa strane. U isti tiganj dodajte još malo maslinovog ulja, ako je potrebno. Dodajte iseckani beli luk i propržite ga samo par sekundi, dok ne zamiriše. Zatim dodajte crvenu papriku i šampinjone. Pržite ih, povremeno mešajući, dok ne omekšaju i ne postanu blago zlatno smeđi. Kada povrće omekša, dodajte iseckani paradajz u tiganj. Nastavite kuvati još nekoliko minuta dok paradajz ne omekša i ne ispusti sok.

Vratite prženo pileće meso u tiganj sa povrćem. Promešajte sve zajedno i kuvajte još nekoliko minuta kako bi se svi ukusi sjedinili.

Piletina s pečurkama i šparglom:

Sastojci:

  • 4 pileća fileta
  • 200g pečuraka (šampinjona), isečenih na listiće
  • 1 špargla snop, iseckana na manje komade
  • Maslinovo ulje
  • So i biber po ukusu
  • Začini po želji (npr. origano, bosiljak, tucana crvena paprika)

Uputstvo:

Prvo operite pileće filete pod hladnom vodom i osušite ih papirnatim ubrusom.

Zatim začinite pileće filete po ukusu solju, biberom i drugim začinima po vašem izboru, kao što su origano ili tucana crvena paprika.

U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri.

Kad je tiganj dovoljno vreo, stavite pileće filete i pržite ih sa svake strane dok ne postanu zlatno smeđi i potpuno pečeni. Ovo obično traje oko 5-7 minuta sa svake strane, zavisno od debljine fileta. Proverite da li je unutrašnjost pilećih fileta potpuno pečena.

Dok se pileći fileti peku, pripremite pečurke i šparglu.

Operite pečurke i šparglu pod hladnom vodom, a zatim ih iseckajte na manje komade. U drugom tiganju zagrejte malo maslinovog ulja.

Dodajte iseckane pečurke i šparglu u tiganj i kratko ih pržite dok ne omekšaju i postanu blago zlatno smeđe boje. Začinite ih po ukusu solju i biberom.

Dok se pečurke i špargla prže, možete pripremiti pečeni krompir.

Operite krompire, isecite ih na kriške ili kockice, stavite ih na pleh za pečenje, prelijte ih malo maslinovim uljem, začinite solju, biberom i po želji dodajte začine kao što su ruzmarin ili timijan.

Pecite krompir u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25-30 minuta ili dok ne postane zlatno smeđ i hrskav.

Piletina sa šparglom
foto: Shutterstock

Piletina na žaru s tikvicama:

Sastojci:

  • 4 pileća fileta
  • 4 srednje velike tikvice
  • 4 šake sveže rukole
  • 4 češnja belog luka, sitno iseckana
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • Sok od 1 limuna
  • Sveži začini po želji (npr. timijan, ruzmarin, origano)

Priprema marinade:

U dubokoj posudi, pomešajte maslinovo ulje, sitno iseckani beli luk, sok od limuna, so, biber i sveže začine po želji. Ova marinada će obogatiti ukus i sočnost pilećih fileta.

Stavite pileće filete u marinadu, dobro ih premažite sa svih strana i ostavite da se mariniraju u frižideru najmanje 30 minuta ili idealno preko noći.

piletina sa tikvicama
foto: Shutterstock

Priprema tikvica:

Dok se piletina marinira, pripremite tikvice. Operite tikvice i odsecite im krajeve. Narežite tikvice uzdužno na tanke šnite. Premažite ih malo maslinovim uljem i začinima po ukusu. Stavite ih na roštilj i pecite oko 3-4 minute sa svake strane, dok ne budu mekane i blago zapečene.

Priprema piletine:

Zagrejte roštilj na srednje visoku temperaturu. Kada je roštilj dovoljno vruć, izvadite piletinu iz marinade i stavite je na roštilj.

Pecite pileće filete oko 6-8 minuta sa svake strane, ili dok ne postanu zlatno smeđi i potpuno pečeni, a sokovi iz njih budu čisti.

Pazite da ne prepečete piletinu kako biste sačuvali njen sočan ukus.

Pileći stir-fry sa povrćem:

Sastojci:

  • 500g pilećih grudi, isečenih na trakice
  • 2 šargarepe, isečene na tanke trakice
  • 1 crvena paprika, isečena na trakice
  • 1 šolja sveže iseckane brokule
  • 3 kašike ulja (kao što je kikiriki, susamovo ili suncokretovo ulje)
  • 3 kašike soja sosa
  • 2 kašičice svežeg đumbira, rendanog
  • Kuvani pirinač ili rezanci za posluživanje
piletina
foto: Shutterstock

Uputstvo:

U velikoj tiganju ili woku zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Ulje treba da bude dovoljno vruće da se brzo ispeče piletina, ali ne i da se pregreje. Dodajte pileće trakice u zagrejano ulje i pržite ih dok ne postanu zlatno smeđe sa svih strana. To bi trebalo da traje oko 5-7 minuta, zavisno od debljine trakica. Često mešajte da se piletina ravnomerno ispeče.

Kada je piletina gotova, dodajte šargarepu, crvenu papriku i brokulu u tiganj. Nastavite pržiti povrće i piletinu zajedno dok povrće ne omekša, ali i dalje zadrži hrskavost. To bi trebalo da traje oko 5-7 minuta.

Kada je povrće skoro gotovo, dodajte soja sos i rendani đumbir u tiganj. Dobro promešajte sve sastojke kako bi se soja sos i đumbir ravnomerno rasporedili po piletini i povrću. Nastavite kuvati još 1-2 minuta dok se svi ukusi ne sjedine.

Piletina sa pire krompirom:

Sastojci:

  • 4 pileća fileta
  • 4 veće krompire
  • Maslac
  • Mleko
  • So
  • Biber
  • Bosiljak (suvi ili sveži)
  • Origano (suvi ili sveži)
  • Maslinovo ulje
Piletina sa pireom
foto: Shutterstock

Priprema piletine:

Prvo operite pileće filete pod hladnom vodom i osušite ih papirnatim ubrusom.

Začinite ih sa solju, biberom, bosiljkom i origanom. Možete koristiti suve začine ili sveže naseckane, u zavisnosti od dostupnosti i ukusa.

Zagrejte malo maslinovog ulja u tiganju na srednje jakoj vatri.

Kad je ulje dovoljno zagrejano, dodajte pileće filete i pržite ih sa svake strane dok ne postanu zlatno smeđi i kuhani do kraja. To obično traje oko 6-8 minuta sa svake strane, ali vreme prženja može varirati u zavisnosti od debljine fileta. Kad su gotovi, izvadite ih iz tiganja i stavite ih na tanjir da odmore dok pripremate pire krompir.

Operite krompire, oljuštite ih i isecite na manje komade kako bi se brže skuvali.

Stavite krompire u lonac sa hladnom vodom, posolite vodu i stavite na šporet da proključa.

Kuvajte krompire dok ne postanu mekani, što obično traje oko 15-20 minuta.

Kad su krompiri skuvani, procedite ih i vratite u lonac.

Dodajte malo maslaca i mleka preko krompira. Količinu možete prilagoditi svojim preferencijama za konzistenciju.

Izgnječite krompir rukom ili viljuškom dok ne dobijete glatku smesu. Ako volite pire krompir sa manje grudvica, možete koristiti štapni mikser ili blender.

Za dodatnu aromu, možete u pire krompir dodati malo iseckanog svežeg bosiljka ili origana.

Piletina s povrćem u paradajz sosu:

Sastojci:

  • 500g pilećih fileta, isečenih na trake
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 crveni luk, iseckan na kolutove
  • 2 šargarepe, iseckane na kolutove
  • 1 crvena paprika, iseckana na trake
  • 1 šolja iseckanog paradajza (svežeg ili iz konzerve)
  • 1 kašičica origana
  • So i biber po ukusu
  • Sveži peršun za posipanje (opciono)
Piletina
foto: Tripod production

Uputstvo:

Zagrejte maslinovo ulje u dubokom tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte iseckani beli luk i pržite ga oko 1 minut dok ne zamiriše.

Dodajte pileće trake u tiganj i pržite ih dok ne postanu zlatno smeđe sa svih strana, oko 5-7 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu.

Kada je piletina gotova, dodajte crveni luk, šargarepu i crvenu papriku. Nastavite pržiti povrće i piletinu zajedno još 5-7 minuta, dok povrće ne omekša.

Smanjite vatru na srednje nisku i dodajte iseckani paradajz u tiganj. Ako koristite svež paradajz, možete ga prvo prokuvati i oljuštiti pre sečenja. Dodajte origano, so i biber po ukusu.

Kuvajte sve zajedno još oko 10-15 minuta, povremeno mešajući, dok se sos ne zgusne i povrće potpuno ne skuva.

Pileća čorba sa povrćem:

Sastojci:

  • 1 pileće grudi (oko 400g), bez kože
  • 2 šargarepe, iseckane na kolutove
  • 2 krompira, iseckana na kockice
  • 2 stabljike celera, iseckane
  • 1 luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2-3 lovorova lista
  • So i biber po ukusu
  • Sveži peršun, sitno iseckan, za posipanje
  • Maslinovo ulje
Pileća supa, Pileća čorba
foto: Profimedia

Uputstvo:

Priprema pilećeg bujona:

Stavite pileću grudi u veliki lonac i prelijte vodom tako da prekrije meso.

Dodajte so, biber i lovorov list.

Pustite da voda proključa, zatim smanjite vatru i kuvajte na laganoj vatri oko 20-30 minuta, dok piletina ne bude skuvana.

Priprema povrća:

Dok se piletina kuva, pripremite povrće. Isecite šargarepu na kolutove, krompir na kockice, celer na kolutove, luk sitno iseckajte, a beli luk sitno iseckajte.

Dodavanje povrća u bujon:

Kada je piletina skuvana, izvadite je iz bujona i ostavite da se malo ohladi.

U bujon dodajte iseckanu šargarepu, krompir, celer, luk i beli luk. Pustite da se povrće kuva na srednjoj vatri oko 15-20 minuta, ili dok ne omekša.

Dok se povrće kuva, isecite skuvanu piletinu na male komade ili trakice.

Dodavanje piletine u čorbu:

Kada je povrće skoro skuvano, vratite iseckanu piletinu u lonac.

Pustite da se sve zajedno kuva još nekoliko minuta, samo da se piletina zagreje.

Uživajte u pripremi i konzumiranju ovih ukusnih jela! Ako vam je potrebna bilo kakva dodatna pomoć, slobodno pitajte!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs